Ny

Hur man anvander AMA?

Hur man använder AMA?

Med hjälp av referensverket AMA (Allmän material och arbetsbeskrivning) kan de olika aktörerna i ett projekt vara överens om bland annat material och metoder som skall användas i de olika delarna när man bygger. Rubriker och koder från referensverket blir till grundpelare i dokumentationen för projektet.

Vad menas med Pyramidregeln?

Pyramidregeln innebär att alla texter under en kod och rubrik gäller tillsammans med alla överordnade koder, oavsett om de är medtagna i beskrivningen eller inte.

Kan en Hus AMA kod gälla som arbetsbeskrivning?

Välj din AMA Du får samtliga fackområdens kodstruktur och du kan enkelt infoga koderna och försäkra dig om att de placeras enligt BSAB-strukturen, oavsett i vilken ordning de infogas. AMA Hus är referensverket som används när man ska upprätta och läsa tekniska beskrivningar för husbyggnadsarbeten.

Vilka av dessa ingår som delar i AMA?

Man kan kalla AMA för bygg- och installationsbranschens ”kokbok”. I AMA ingår fem delar vad gäller tekniska beskrivningar; Anläggning, Hus, VVS, Kyl och El. Det finns en sjätte och sjunde del i AMA-serien, Administrativa Föreskrifter, AMA AF och AF Köp.

Vilka 2 regler är viktiga när AMA tillämpas?

Företrädesregeln innebär att beskrivningstext med krav som avviker från text under samma eller överordnade rubriker i AMA gäller före texten i AMA. Observera att AMAs kravtext under överordnade koder och rubriker samtidigt skrivs bort. De skulle annars gälla enligt pyramidregeln.

Hur fungerar AMA AF 12?

AMA AF innehåller administrativa föreskrifter samt råd och anvisningar till den som upprättar administrativa föreskrifter för entreprenader. Det verket använder författaren av upphandlingsunderlag i entreprenader i sitt dagliga arbete. Motiv AMA AF förklarar bakgrunden till dessa föreskrifter, råd och anvisningar.

Vad är en teknisk beskrivning VVS?

Denna tekniska beskrivning redovisar övergripande krav och förutsättningar för värme, sanitet, luftbehandling-, kyl-, styr- och övervakningssystem. Specifika systemkrav samt allmänna beskrivningar om systemens uppbyggnad redovisas under respektive systemrubrik.

Vad innehåller de tekniska beskrivningarna?

Beskrivningen kan ingå i de relationshandlingar som överlämnas till beställaren när projektet är färdigställt. Beskrivningen blir då en dokumentation av vad som byggts. Innehållet i beskrivningen ligger till grund för instruktioner för drift och underhåll av anläggningar, hus och installationer.

När är AMA juridiskt bindande i projekt?

AMA ges ut av Svensk Byggtjänst och tas fram genom ett omfattande samarbete tillsammans med engagerade branschaktörer. Det följs av ett remissförfarande där branschen inkommer med synpunkter. Resultatet blir ett verk med frivilliga bestämmelser och som görs juridiskt bindande genom att åberopas i entreprenadavtal.

Hur vet man vilken version av AMA som gäller?

För att få föreskrifter i AMA att gälla i det enskilda projektet upprät- tas en teknisk beskrivning som inleds med meningen ”Denna beskrivning ansluter till AMA 98”. Därmed gäller de texter i AMA som man åberopar genom att ange kod och rubrik i beskrivningen samt de överordnade texterna som gäller enligt pyramidregeln.

Vad ingår i AMA?

AMA, är en serie av referensböcker med råd och anvisningar som ger god hjälp vid upprättandet av förfrågningsunderlag och bygghandlingar och som är kopplade till Allmänna Bestämmelser. Referensverket består av texter som beskriver krav på material, utförande och färdigt resultat för vanliga arbeten inom byggproduktion.

Vad innehåller AMA?

AMA är ett referensverk med texter som beskriver krav på material, utförande och färdigt resultat för vanliga arbeten i byggproduktionen. Dessa krav kan ses som sådana som branschen uppfattar som god praxis, allmänt accepterad kvalitet, beprövad teknik och fackmässigt utförande.

Share this post