Rekommendationer

Varfor sparbarhet?

Varför spårbarhet?

Spårbarhet i produktion Många tillverkningsindustrier har infört spårbarhetssystem. Det gör det lättare att se mönster i vilka varor som reklameras och ta upp det med leverantörer eller justera maskiner i produktionslinjen. Ibland är det en säkerhetsfråga, om en felaktig produkt kan skada konsumenten.

Vad är spårbarhet livsmedel?

Spårbarhet handlar om att spåra och följa alla livsmedel, livsmedelsproducerande djur och andra ämnen som är avsedda för eller kan antas ingå i ett livsmedel genom alla stadier i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan (livsmedelskedjan).

Vad innebär spårbarhet och återkallelse test?

Här ger Livsmedelsverket vägledning om hur kraven i lagstiftningen kan uppnås. Vägledningen är inte bindande och utesluter inte andra sätt att uppfylla kraven. Livsmedel som inte är säkra ska hindras från att nå konsumenter och kunna återkallas.

Vad betyder spårbarhet vid produktion av tillverkade detaljer?

Spårbarhet medför möjligheten att följa och spåra information om produkter i hela värdekedjan. Genom att tillämpa en heltäckande spårbarhet kan sjukdomsspridning begränsas, hälsorisker elimineras och ekonomiskt fördelaktiga riktade återkallningar göras.

Vad innebär begreppet spårbarhet inom HACCP?

Spårbarhet definieras som ”möjlighet att spåra och följa livsmedel, foder, livsmedelsproducerande djur eller ämnen som är avsedda att eller kan förväntas ingå i ett livsmedel eller ett foder genom alla stadier i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan”.

Hur påverkar det HACCP planens omfattning?

Den generell HACCP-planen, visar hur man kan arbeta för att identifiera, övervaka och kontrollera potentiella hälsorisker i äggproduktionen och i äggpackeriet. Eftersom flödesschema och hälsofaror kan variera mellan olika äggpackerier, ska varje enskilt packeriföretag arbeta efter sin företagsspecifika HACCP-plan.

Vad är ett batchnummer?

Batchnummer används där varor produceras i partier och deras egenskaper anses vara desamma för alla varor i partiet. Exempel där batchnummer kan tillämpas: livsmedel.

Hur ser CE märkning ut?

CE-märkningen ska vara väl synlig, läslig och varaktig under varans förväntade livstid. Märket ska sitta på varje vara som tillverkas. Om det inte är möjligt på grund av hur varan ser ut, är det tillåtet att sätta CE-märket på förpackningen. Andra märken som lätt kan förväxlas med CE-märket får inte användas.

Vad är det första steget i skapandet av en HACCP plan?

Innan du gör ett egenkontrollprogram baserat på HACCP måste en del grundförutsättningar vara uppfyllda. Det handlar om rutiner för rengörning, underhåll av lokalen, personalhygien, temperatur- övervakning mm.

Vad innebär det att man gör en faroanalys?

Syftet med en faroanalys är att den som hanterar livsmedel ska känna till vilka faror som kan uppkomma, och hur man ska göra för att förhindra att dessa faror medför hälsorisk för konsumenten.

Share this post