Blogga

Vad innebar frikort inom sjukvarden?

Vad innebär frikort inom sjukvården?

När patienten inom en 12-månadersperiod har betalat patientavgifter upp till högkostnadsskyddets tak på 1 200 kr ska ett frikort utfärdas. Frikortet ger patienten rätt till avgiftsfri öppen sjukvård under den tid som kvarstår av 12-månadersperioden. Frikortet är nationellt och gäller i alla regioner.

Vilka är Hemsjukvårdens uppgifter och hur går det till att få hemsjukvård?

Hemsjukvård är hälso- och sjukvårdsinsatser som utförs i ditt hem. Det kan vara till exempel hjälp med dina mediciner, injektioner, såromläggningar, provtagningar eller annan omvårdnad. Även förskrivning av inkontinenshjälpmedel ingår i hemsjukvårdens insatser.

Hur vet jag om jag har frikort i vården?

Du kan se ditt frikort när du loggar in på 1177.se, och hur stor summa du har kommit upp i. Du behöver inte heller ha med dig ditt frikort på dina vårdbesök eftersom vårdgivaren kan se det i sina system.

Vad gäller när man har frikort?

Ett frikort får du när du har betalat avgifter för sammanlagt 1 200 kronor. Du börjar räkna vid det första besöket oavsett när under året det görs. Frikortet talar om att du inte behöver betala mer under resten av perioden på tolv månader. Du kan använda frikortet i hela landet.

Hur kan man få hemsjukvård och vart vänder man sig?

Du kan vårdas hemma av läkare, sjuksköterska eller annan personal. Bedömningen om du kan få vård i hemmet görs till exempel på sjukhus eller på en vårdcentral….Det är sjuksköterskorna på telefonnummer 1177 som gör bedömningen om du kan få hembesök, till exempel vid:

  1. långvarig hosta och feber.
  2. urinvägsbesvär.
  3. ont i öronen.

Kan man få dropp i hemmet?

Avancerad sjukvård i hemmet, som ofta förkortas ASIH kan vara ett alternativ till att vara inlagd på sjukhus. Via ASIH kan man få lika teknisk avancerad vård hemma som på sjukhus, till exempel dropp, syrgas, läkemedelsbehandling, och blodtransfusioner.

Share this post