Ny

Hur skilde sig Mayakulturen och Inkakulturen at?

Hur skilde sig Mayakulturen och Inkakulturen åt?

Till skillnad från inkariket och aztekerna var mayakulturen inte enad under en gemensam kung. I stället hade riket många, mer eller mindre självständiga städer med varsin kung. Emellanåt hände det att en enskild stad blev så mäktig att dess kung dominerade de andra och kunde styra dem.

Vem härskade i Mexico City 1519?

I november 1519 mötte Cortés aztekernas härskare Montezuma i Tenochtitlán som låg på några öar i Texcocosjön (se karta). Aztekerna trodde till en början att spanjorerna kom från en annan gudavärld.

Finns azteker idag?

Aztekerna har haft stort inflytande på dagens samhälle i Mexiko. Till exempel talas nahuatl, aztekernas språk, fortfarande av ungefär 1,5 miljoner människor. Mexiko City, Mexikos huvudstad, byggdes över ruinerna av Tenochtitlan, och många av de naturliga landmärken som finns i staden har kvar sina namn på nahuatl.

Hur dog Montezuma?

29 juni 1520Moctezuma II / Dödsdatum

På vad sätt skilde sig Mayafolkets högkultur från andra liknande kulturer vi känner till?

En avancerad högkultur Mayafolket var den enda ursprungskulturen i Amerika som hade ett skriftspråk innan européerna kom. Deras skriftspråk var en blandning av hieroglyfer och abstrakta bilder. Språket var så avancerat att forskarna ännu inte helt har lyckats tyda skrifterna.

Vad hände med Inkariket och Mayafolkets civilisation Varför blev det så tror du?

En period av torka anses ha föregått mayakulturens försvinnande under vår medeltid. Då hade praktiskt taget all skog huggits ner och ersatts av majsfält för att föda den snabbt växande befolkningen. Mayafolket använde sig av svedjebruk.

Vilken religion trodde aztekerna på?

Aztekerna trodde att de levde i den femte skapelseperioden, solguden Tonatiuhs era, och att deras nuvarande existens hade offrat sig själva. För att än en gång skapa solen och ge den styrka att vandra över himlen hade gudarna offrat sig själva vid massceremoni.

Vilket år levde mayafolket?

Mayafolket har levt på Yucatánhalvön i Centralamerika i över 3000 år. I det område som idag tillhör Mexico, Guatemala och Belize lever Mayakulturen kvar.

Hur levde azteker?

Aztekerna var krigs-, nomad och jägarfolk som livnärde sig på att jaga. De bodde i grottor eller enkla kojor av grenar. De kom från Aztlàn, som låg i nordöstra Mexiko och södra USA.

Vad dog aztekerna av?

Cocoliztli-utbrottet 1545–50 kom endast ett tjugotal år efter att 5–8 miljoner azteker strukit med i en smittkoppsepidemi strax efter spanjorernas ankomst. Ett andra cocoliztli-utbrott som tog livet av hälften av den återstående befolkningen följde 1576–78.

Share this post