Frågor

Nar kom alkoholmonopolet?

När kom alkoholmonopolet?

Detta monopol blev lagstadgat 1923, då Vin & Spritcentralen fick monopol på införsel och partihandel med alkoholdrycker samt tillverkning av brännvin. Starköl förbjuds samma år.

Vad har förändrat alkoholpolitiken på senare år?

Reformerna på 1850-talet. Den nutida alkoholpolitiken har sina rötter i mitten av förra seklet. Då skapades möjligheter att frigöra brännvinshandeln från enskilt vinstintresse, det vi idag kallar för desintressering, och redan då ålades de som fick uppdraget att handha brännvinshandeln ett socialt ansvar.

Är Sverige enda landet med systembolag?

Av 28 medlemsländer är Sverige och Finland de enda två med ett statligt alkoholmonopol. Av 28 medlemsländer är Sverige det enda landet där man inte får sälja drycker med en alkoholhalt över 2,25 procent (3,5 för öl) i livsmedelsbutiker.

När kom Systembolaget till Rimbo?

Systembolaget, Köpmannagatan 2, Rimbo

Mån: 10.00-18.00 10.00-19.00
Tis: 10.00-18.00 10.00-15.00
Ons: 10.00-18.00 Stängt
Tor: 10.00-19.00

När började självplock på Systembolaget?

Och kanske är det där den största förvandlingen har skett genom åren – från mörka gränder med diskreta skyltar till dagens öppna, ljusa butiker där kunderna själva får botanisera i hyllorna. Att som idag fritt få välja i butiken är helt otänkbart när Systembolaget grundas 1955.

Hur fungerade motboken?

Från 1914 tillämpades det i Stockholm och från 1917 till första oktober 1955 i hela Sverige. Systemet innebar att köpare av rusdrycker hos Systembolaget fick anhålla om inköpsrätt. Därefter kontrollerades den sökandes skötsamhet.

Är det bara Sverige som har systembolag?

De flesta länder har en reglerad alkoholmarknad, men att staten har ett monopol på alkoholförsäljning är ovanligt. I Europa förekommer detta bara i Sverige, Finland och Norge.

Varför har vi alkoholmonopol i Sverige?

Tanken bakom ett monopol är att minska totalkonsumtionen av alkohol och här spelar kanske andra faktorer en större roll än tillgången till alkoholdrycker. I Sverige har alkoholkonsumtionen minskat bland ungdomar och denna trend har kanske i sig lite att göra med alkoholmonopolet.

Vart uppfanns vodkan?

Vodkan kommer ursprungligen från nordöstra Europa. Det är omtvistat ifall Ryssland eller Polen är dess hemland, men båda länderna tillverkade vodka av främst spannmål (men även potatis) och historisk sett har det inte varit en allt för stor skillnad mellan dem.

Share this post