Ny

Nar var Grekland stort?

När var Grekland stort?

3 februari 1830Grekland / Grundades

Hur länge har Grekland funnits?

Arkeologiska fynd tyder på att det för minst 400 000 år sedan fanns människor i det område som utgör dagens Grekland. Jordbrukssamhällen uppstod troligen runt 7000 f Kr.

Hur gammal är staden Aten?

Aten och Grekland har en synnerligen spännande historia. Man har funnit den första stenålders bosättningen vid Akropolis runt 6000 f Kr. De olympiska spelen föddes i Grekland och de första spelen hölls 776 f Kr.

Hur ofta är det val i Grekland?

Val. Parlamentsval i Grekland hålls var fjärde år exklusive eventuella nyval.

När började den grekiska kulturens storhetstid?

Samtidigt började grekerna lägga under sig områden kring Medelhavet, i nuvarande Italien, Frankrike och Turkiet. De äldsta grekiska diktverken, Iliaden och Odysséen, härstammar från den här epoken. Den klassiska tiden, 480–330 f Kr, räknas som det antika Greklands storhetstid.

Vilka områden tillhörde Grekland när det var som störst?

När den grekiska civilisationens inflytande var som störst kontrollerade de allting mellan Egypten och Indusdalen. Sedan dess har stora grekiska minoriteter existerat i denna region (till exempel i Turkiet, Italien, Libyen och Levanten) och många greker har idag emigrerat till länder som USA, Australien och Sverige.

Hur blev Grekland ett mäktigt rike?

Tiden efter försvarskriget mot perserna på 400-talet f.Kr fick Aten en ledande ställning. Men efter flera långa inbördeskrig besegrades Aten slutligen år 404 f.Kr av sin främste rival bland de grekiska stadsstaterna, Sparta (se nedan). Under den här tiden utvecklades i Aten ett demokratiskt styrelseskick (se nedan).

Vad är rätt och fel i Aten?

ANNONS. Under antiken var Aten en stadsstat. Då var staden en demokrati, där alla fria män hade rösträtt. Men egentligen var det ingen riktig demokrati, eftersom kvinnorna och slavarna inte hade rösträtt.

Share this post