Blogga

Vad ar unikt med Paskon?

Vad är unikt med Påskön?

Påskön har fått sitt namn av att Jacob Roggeveen och hans besättning firade påskdagen den 5 april 1722 utanför ön innan de klev i land. Ön är nästan triangulär till formen. Avståndet till närmaste bebodda ö är omkring 2 000 km, vilket gör ön till en av de mest avlägsna bebodda platserna på jorden.

Vem hittade Påskön?

Långt innan Roggeven upptäckte Påskön 1722 så levde där ett folk som hade långa och uttänjda örsnibbar, som ibland försattes med stora pluggar. Enligt sägnerna på Påskön var Poike det sista fästet för deras förfäder, långöronen.

Vad gör man på Påskön?

De populäraste sevärdheterna i Påskön

  1. Anakena Beach. 2 633. Stränder.
  2. Ahu Tongariki. 2 000. Forntida ruiner • Intressanta platser och landmärken.
  3. Rano Raraku. 2 073. Forntida ruiner • Intressanta platser och landmärken.
  4. Ballet Kari Kari. 1 101. Balett.
  5. Rapa Nui National Park. 1 322.
  6. Orongo. 1 458.
  7. Rano Kau. 1 049.
  8. Ahu Tahai. 837.

Hur kom statyerna till Påskön?

De har tagits loss från berget och kanats ner i en grop till upprätt ställning för att färdighuggas. Gropen har sedan eroderat igen under åren. Vad syftet med statyerna var är inte helt känt och det finns många teorier. Den vanligaste är att de höggs ut av Påsköns befolkning för 1 000 år sedan eller ännu tidigare.

Vem äger Påskön?

Påskön är en av världens mest kända men minst besökta arkeologiska platser. Påskön är en liten, kuperad och trollös ö av vulkaniskt ursprung. Det ligger i Stilla havet ungefär 2200 miles (3600 kilometer) utanför kusten i landet Chile, som äger ön.

Vad kallas stenstatyerna på Påskön?

Ända sedan ”upptäckten” för snart tre sekler sedan har omvärlden fascinerats av öns hundratals gåtfulla stenstatyer, som kan vara upp till tolv meter höga och väga 75 ton. Det har tidigare kunnat konstateras att statyerna, även kallade moai, började resas på 1200-talet. De flesta står i närheten av strandlinjen.

Hur reser man till Påskön?

Flyg från Santiago till Påskön. Vid ankomst får ni transfer till hotellet. Resten av dagen spenderas på egen hand.

När byggdes statyerna på Påskön?

Det har tidigare kunnat konstateras att statyerna, även kallade moai, började resas på 1200-talet. De flesta står i närheten av strandlinjen. Men varför de står just där har inte kunnat fastställas. I tidigare hypoteser har man utan desto mer ingående spekulation kopplat samman maoi med öbornas ritualer.

Vilket land hör Påskön till?

Påskön [1] (Spanska: Isla de Pascua, Polynesiska: Rapa Nui) är en av världens mest isolerade öar. Tidiga bosättare kallade ön ”Te Pito O Te Henua” (Världens navel). Politiskt tillhör ön Chile, men ligger långt ut i Stilla havet, nästan halvvägs till Tahiti.

Share this post