Blogga

Vilka lander har mest syfilis?

Vilka länder har mest syfilis?

Antalet är proportionellt högre bland intravenösa missbrukare, dem som är smittade med hiv samt bland män som har sex med män. Sedan år 2007 är antalet män i USA med syfilis sex gånger så högt som bland kvinnor, medan antalet var nästan lika stort år 1997. Afroamerikaner svarade för nästan hälften av fallen år 2010.

Vart är syfilis vanligast?

Av samtliga syfilisfall rapporterades flest från storstadsregionerna (83 procent) och antalet fall ökade i 13 av 21 regioner (figur 5). Bland MSM rapporterades syfilisfall främst från de tre storstadsregionerna som rapporterade 91 procent av alla fall. Syfilis ökade under 2020.

Vem dog i syfilis?

Napoleon Bonaparte (1769–1821), fransk kejsare. Det har spekulerats mycket om vad han dog av. Men hans syfilis lär inte vara orsaken. Ludwig van Beethoven (1770–1827), tysk tonsättare.

Varför ökar syfilis i Sverige?

I Sverige lyfter överläkare Filén fram att stora framsteg i behandlingen av hiv kan ligga bakom ett ökat antal syfilisfall. I dag finns det både preventiva mediciner och möjlighet att med hjälp av mediciner ha oskyddat sex utan risk för att överföra infektionen. När det gäller syfilis är det ändå kondom som skyddar.

Hur ser syfilis sår ut?

Såren brukar vara mellan en och två centimeter stora och gör oftast inte ont. Ibland kan såren vara så små att du inte märker dem. Det är vanligt att en av lymfkörtlarna i ljumskarna svullnar om du har sår i underlivet. Såren läker av sig själv, efter cirka tre till åtta veckor.

Kan man bota sen syfilis?

Sen syfilis kan finnas kvar i kroppen De flesta blir symtomfria utan behandling ungefär ett år efter att de fått sjukdomen, men en del har kvar infektionen i kroppen. Det kallas sen syfilis. Sen syfilis kan leda till allvarliga symtom från hjärtat och nervsystemet flera år senare. Ibland först efter 10-20 år.

Varför ökar syfilis?

Syfilis sprids vid oskyddat samlag och kondom är det bästa skyddet för att undvika smitta. “Har man ett sexuellt beteende som kan innebära en risk så finns det bara ett sätt att ta kontroll över situationen, och det är att helt enkelt testa sig med jämna mellanrum”, säger Finn Filén.

Share this post