Populära

Vad hander i Saudiarabien?

Vad händer i Saudiarabien?

Kriget i Jemen Den saudisk-ledda alliansen bekämpar sedan i mars 2015 de shia-muslimska rebellerna och stöder Hadi. Över 8.000 människor har dödats och fler än 40.000 har sårats sedan Saudiarabien blandade sig i konflikten. Nyligen sköts en robot med längre räckvidd än tidigare mot flygplatsen i Riyad.

Hur bildades Saudiarabien?

Kungahuset har sitt ursprung i Nedsjd där familjen Saud kom till makten på 1700-talet. Deras ättlingar har sedan styrt landet. Mellan år 1902 och 1927 genomförde Ibn Saud en rad erövringar och år 1932 bildades Konungariket Saudiarabien.

Är det krav på slöja i Saudiarabien?

Slöjorna halkar allt längre bak på huvudena – och en del kvinnor bär inte längre slöja i Saudiarabien. Socialt sker stora uppluckringar – men inte politiskt. Många kvinnor fortsätter att bära slöja och flertalet har så kallad abaya – en fotsida kappa.

Vilka mänskliga rättigheter kränks i Saudiarabien?

Politiska partier är förbjudna, demonstrationer olagliga, fysisk tortyr som amputering och offentlig piskning är vanligt förekommande. Det är dessutom förbjudet i lag att kritisera islam eller kungafamiljen. Den oberoende amerikanska organisationen Freedom House rankar årligen demokratitillståndet hos världens länder.

Hur ser Saudiarabiens miljöpolitik ut?

I planen förpliktar sig Saudiarabien att till år 2030 ha minskat sina växtgasutsläpp med upp till 130 miljoner ton koldioxid per år jämfört med om ”business as usual”. Saudiarabiens årliga utsläpp är på cirka 600 miljoner ton, som dessutom ökade mellan 2013 och 2014.

När bildades Saudiarabien?

23 september 1932Saudiarabien / Grundades

Får tjejer köra bil i Dubai?

Sharialagar styr Dubai Våldtäktsoffer och ogifta kvinnor som blir gravida riskerar hårda straff. De svenska kvinnorna i dokumentären berättar alla att de inte har några kvinnliga vänner som ursprungligen är från Dubai. – Det är ju inte som i Saudiarabien, utan tjejer här kan jobba och köra bil och allt sånt.

Share this post