Ny

Hur har samerna behandlats i Sverige genom historien?

Hur har samerna behandlats i Sverige genom historien?

Stereotyper och negativa föreställningar om samer (narrativ om samer) påverkar vad människor säger och gör. Under 1800-talet utgick den svenska statens samepolitik från att nomader tillhörde en lägre stående kultur. Under 1900-talets första decennier härskade idén att samerna var en underlägsen ras.

Vad menas med lapp ska vara lapp?

”Lapp ska vara lapp” Allt i syfte att inte ”lapparna” skulle få vänja sig vid en civiliserad levnadsstandard. Svenska politiker ansåg att de var bättre lämpade än samerna själva att avgöra vad som var bäst för de samiska barnen och deras skolgång.

Hur såg man på samer förr?

De styrande ansåg att samer och nybyggare utan problem skulle kunna leva sida vid sida, eftersom de skulle idka olika näringar. Samerna skulle leva på jakt, fiske och renskötsel och nybyggarna skulle leva på odling och boskapsskötsel. I verkligheten gick det inte att livnära sig enbart på odling i det karga klimatet.

Hur blev samerna förtryckta?

De har utsatts för diskriminering och rasism av de nordiska ländernas regeringar. De har förlorat mark till bönder och industrier, tvingats utstå rasbiologiska experiment och fått sin religion, sin kultur och sitt språk förtryckt. Historien är fylld av övergrepp, kränkningar och rasism.

Hur har samerna blivit diskriminerade?

En direkt effekt av att staten inte tagit sitt ansvar är de motsättningar och den diskriminering som finns i lokalsamhällena. Samer trängs undan, rättigheter urholkas, näringarna hotas och samer upplever diskriminering i sin vardag, i sina kontakter med skola, omsorg och lokala myndigheter.

Varför ska vi lära oss samiska?

De samiska språken är gränsöverskridande och talas huvudsakligen inom Sápmi. Urfolket samerna omnämns i Sveriges grundlag och de samiska språken är både urfolksspråk och nationella minoritetsspråk.

Vad har samerna blivit utsatta för?

Share this post