Rekommendationer

Vad har hinduismen for symboler?

Vad har hinduismen för symboler?

Brahma sitter ofta på en Lotusblomma eller rider fram på en svan. Lotusblomman anses i Indien som helig, den är en symbol för andlighet och renhet. Shiva är en mycket allvarlig och sträng gud. Han avbildas halvnaken, insmord med aska, med skallar runt midjan och ett halsband flätat av ormar.

Vilket budskap lär hinduismen ut?

För en hindu är det slutgiltiga målet att komma loss från samsara, det eviga kretsloppet av återfödelse. Först då blir man frälst. Men vägen dit är lång och går genom många liv fyllda av goda gärningar, s.k. karma. De viktigaste tankarna inom hinduismen är därför tron på själavandring och karma.

Kan man byta kast under sitt liv?

Man föds in i en kast och en enskild person kan inte byta kast under sitt liv. Enligt äldre hinduiska traditioner är det viktigt att följa sin kast med dess förpliktelser och på så sätt samla god karma genom livet eftersom det avgör vilken position i den sociala hierarkin (skalan) hon eller han återföds i nästa gång.

Vad är hinduismens utformning?

Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden. Dessutom förekommer stora regionala skillnader i fråga om hinduismens utformning.

Vad är hinduismen unik?

Hinduism eller Sanatana Dharma är ett kollektivt namn för Indiska traditioner, religiös och filosofisk tro. Det är det främsta trossystemet i Indien med fler än 1 miljard anhängare. Vad som gör Hinduismen så unik är att det inte finns någon grundare då religionen växte fram under flera år från de vediska religionerna.

Vad är hinduismens tre viktigaste gudar?

De tre viktigaste gudarna inom hinduismen är Brahma, Shiva och Vishnu. Dessa tre gudar blir tillsammans den heliga triaden, och är tre olika sidor hos Brahman, världssjälen. Brahma Brahma är skaparen. Han sitter högt upp i sin himmel på en lotusblomma och ser ut över allt det han har skapat.

Vad är hinduismens tidsuppfattning?

Inom hinduismen råder en cyklisk tidsuppfattning. Det existerar därför inte någon början eller något slut. Enligt hinduisk tro skapas, förstörs och återuppstår världen liksom allt liv om och om igen. Allt liv ingår i ett evigt kretslopp ( samsara) av födelse, död och pånyttfödelse. Bild: SO-rummet.se.

Share this post