Blogga

Hur paverkar mork choklad kroppen?

Hur påverkar mörk choklad kroppen?

Fem koppar mörk choklad om dagen. Forskare vid Harvard University bekräftade att flavonoid-rik kakao ökade mängden kväveoxid i deras blod som vidgade blodkärlen och minskade blodtrycket. Amerikanska forskare visar att 40 gram choklad varje dag i två veckor minskar stressen hos dem med måttlig till hög ångest.

Är det farligt att äta för mycket mörk choklad?

Det betyder att en 70 % chokladkaka på 100 g vanligtvis innehåller 20 mikrogram kadmium – alltså den mängd som en vuxen person kan klara att få i sig på en dag. Därför rekommenderar livsmedelsverket att man inte äter för mycket choklad.

Kan man må dåligt av choklad?

Halten teobromin i choklad är så pass låg att choklad inte utgör ett hot mot människor ens i relativt stora mängder. Djur som omsätter teobromin betydligt långsammare än människor kan emellertid lätt äta så pass stora mängder att de kan riskera chokladförgiftning.

Är mörk choklad onyttig?

Hur mycket mörk choklad du kan äta, skulle jag normalt säga beror på ditt totala kaloriintag. Det är inte sockerinnehållet i chokladen som är problemet (socker är nämligen inte i sig onyttigt), utan kaloriinnehållet (som huvudsakligen kommer från fett) är ganska högt.

Hur nyttig är 70% choklad?

En studie från 2010 visar till och med att en liten bit mörk choklad kan minska risken för en stroke med nästan 40 procent! Men det spelar förstås roll vilken typ av choklad du väljer. Minst 70 procent kakao ska det vara – vit choklad är det sämsta alternativet.

Kan man bli matförgiftad av choklad?

Teobrominförgiftning eller chokladförgiftning är en förgiftning orsakad av alkaloiden teobromin som framförallt återfinns i choklad. Kakaobönan innehåller cirka 1,2 vikt-% teobromin medan chokladprodukter generellt innehåller mindre mängder.

Kan man inte tåla choklad?

Kontakta vårdcentralen. Om du tror att du inte tål ett livsmedel, vänd dig till din vårdcentral. Det är bra att få en diagnos så att du vet vad du ska undvika. I vissa fall kan du få hjälp av en dietist för att lära dig hur du ska äta.

Share this post