Frågor

Kan arbetstagare anmala till Arbetsmiljoverket?

Kan arbetstagare anmäla till Arbetsmiljöverket?

Som arbetstagare kan du anmäla brister i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. En sådan anmälan behandlas med sekretess det vill säga vi talar inte om för arbetsgivaren att vi har fått en sådan anmälan och ännu mindre vad som står i den. Anmälan kan du göra via vår myndighetsbrevlåda.

Vilka är arbetstagare enligt arbetsmiljölagen?

Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön. Skyddsombuden är arbetstagarnas valda ombud i arbetsmiljöfrågor, men har inget eget ansvar för arbetsmiljön. Som arbetstagare räknas bland annat elever, värnpliktiga och underkonsulter.

Vilka ska samverka i arbetsmiljöarbetet?

Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljöarbetet men för att det ska bli meningsfullt och effektivt måste denne samverka med arbetstagare och skyddsombud så att fler hjälps åt att upptäcka de risker som kan finnas i arbetsmiljön.

Vad kan man anmäla till Arbetsmiljöverket?

När det inträffar en allvarlig personskada eller dödsfall på en arbetsplats har arbetsgivaren skyldighet att anmäla det till oss. Detsamma gäller skador i samband med arbetet som drabbat flera arbetstagare samtidigt och tillbud som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa. Det står i arbetsmiljölagen, 3 kap. 3 a §.

Vem ska anmäla till Arbetsmiljöverket?

Du som arbetsgivare ska anmäla alla arbetsskador till Försäkringskassan och de allvarliga arbetsolyckorna och de allvarliga tillbuden till Arbetsmiljöverket. Du behöver också reda ut vad som har hänt, så att det inte händer igen.

Vilka räknas som arbetstagare?

Anställd, eller arbetstagare, är den person som har ett anställningsavtal med en annan part, som oftast är en juridisk person. Anställning är ett sätt att organisera arbete, där en part, ”arbetsgivaren”, köper den andres, ”arbetstagaren”, tid mot att arbete utförs.

Vad innefattar systematiskt arbetsmiljöarbete?

Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Att i det dagliga arbetet uppmärksamma och ta hänsyn till både psykologiska och sociala förhållanden och arbetsmiljöfrågor av fysisk karaktär. Att i det dagliga arbetet fatta beslut och genomföra åtgärder så att de anställda varken skadas, blir sjuka eller far illa på annat sätt.

Vad ska man samverka om?

Samverkan innebär att arbetsgivare och arbetstagare arbetar tillsammans för att få en god arbetsmiljö och väl fungerande verksamhet. Det är också ett sätt att skapa delaktighet och inflytande för medarbetare och fackliga organisationer.

https://www.youtube.com/watch?v=H2ZOx_YSsnU

Share this post