Trendig

Vad ingar i inflationen?

Vad ingår i inflationen?

Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Pengarna minskar alltså i värde. Det tar sig till exempel uttryck i att priset för samma korg med varor i affären stiger över tiden.

Hur mäter man konsumentprisindex?

Ett kedjeindex med årslänkar. KPI är konstruerat som en kedjeindex med årslänkar. Varje årslänk mäter hur mycket den genomsnittliga prisnivån under respektive år har förändrats från den genomsnittliga prisnivån under föregående år. Man kan säga att kedjningen går via helår.

Hur räknar man ut inflation med KPI?

Samtidigt som priser ökar, så minskar värdet på varje krona – denna minskning av värdet på pengar kallas för inflation. Statistiska centralbyrån (SCB) kartlägger inflationen i vad som kallas konsumentprisindex (KPI). Där räknar man ihop indexvärdet för vissa förutbestämda varor och jämför dem med priserna basåret 1980.

Vad innebär inflation?

Inflation innebär att pengarna blir mindre värda vilket gör alla varor och tjänster dyrare samtidigt som köpkraften minskar. En okontrollerad inflation kan uppstå då efterfrågan är större än utbudet under en längre tid. Då stiger priserna och varorna blir dyrare.

Vad är inflationsindex?

Inflationsindex är statistiska uppgifter som visar hur mycket priserna på varor och tjänster har stigit under en viss period. Inflationen är sammanställd på grundval av prisökningarna för ett visst produktval. Ett vanligt inflationsindex i Sverige är det som också kallas konsumentprisindex och har en förkortning som är KPI.

Vad är inflation i Tyskland?

Inflation. M. Bild: Wikimedia. Barn som leker med sedelbuntar i Tyskland 1923 under hyperinflationen. Inflation innebär att pengarna blir mindre värda vilket gör alla varor och tjänster dyrare samtidigt som köpkraften minskar. En okontrollerad inflation kan uppstå då efterfrågan är större än utbudet under en längre tid.

Share this post