Rekommendationer

Hur beskattas hyra?

Hur beskattas hyra?

Du kan behöva betala skatt om du hyr ut din privatbostad för mer än 40 000 kronor på ett år. Skatten är 30 procent av överskottet. Det är olika regler för småhus, bostadsrätt och hyresrätt. Om din uthyrning liknar hotellverksamhet kan du behöva betala moms.

Hur påverkar avdrag skatten?

Att du gör ett avdrag för resor till och från arbetet innebär inte att du får tillbaka hela beloppet. Avdraget sänker istället den inkomst som din skatt beräknas på. Hur mycket lägre skatten blir på grund av ett avdrag beror på hur hög just din skatt är.

Hur kollar Skatteverket uthyrning?

Inkomster på över 40 000 kronor från uthyrning av bostäder ska deklareras. Skatteverket kommer särskilt att granska detta i år. På Skatteverkets webbplats finns en beräkningshjälp där den som hyrt ut fyller i uppgifter om uthyrningen. Tjänsten hjälper till att räkna ut om uthyrningen behöver deklareras.

Hur mycket skatt på hyresintäkt?

Du ska deklarera och betala skatt på överskottet av uthyrningen. Dra av schablonavdraget och andra avdrag från din hyresintäkt. Om det blir ett överskott ska du ta upp överskottet från uthyrningen som en kapitalinkomst i din inkomstdeklaration. Du ska betala 30 procent i skatt på överskottet.

Hur mycket kan man ta i hyra utan att skatta?

Du behöver bara betala skatt på hyresintäkter som är högre än 40 000 kronor. När du räknar ut om du ska betala skatt på uthyrningen får du göra ett så kallat schablonavdrag på 40 000 kronor från hyresintäkten, alltså vad din hyresgäst betalar för att hyra din bostad.

Hur mycket är ränteavdraget på bolån?

Hur stort är ränteavdraget på bolån? Du får göra avdrag med 30 % av dina räntekostnader, upp till 100 000 kronor. Om du har räntekostnader som överstiger 100 000 kronor, är ränteavdraget 21 % på den delen. Storleken på ditt ränteavdrag beror på lånets storlek och på vilken bolåneränta du har.

Hur mycket får jag tillbaka på ränteavdraget?

Ränteavdraget innebär att du får göra avdrag med 30 % av räntekostnaderna upp till 100 00 kr på den totala skatten. Har du haft högre räntekostnader än så under året så är avdraget istället 21 % på den del som överstiger 100 000 kronor.

Hur mycket får man hyra ut för utan att betala skatt?

Share this post