Trendig

Vad hander om jag gor illa mig och det visar sig att det beror pa att jag inte anvant foreskriven skyddsutrustning?

Vad händer om jag gör illa mig och det visar sig att det beror på att jag inte använt föreskriven skyddsutrustning?

Det är arbetsgivarens ansvar att direkt när en anställd inte använder sig av föreskriven skyddsutrustning agera genom att ge skriftliga varningar och /eller omplaceras till andra arbetsuppgifter.

När ska en riskbedömning inför en förändring genomföras?

Riskbedömning ska göras innan ändringen genomförs och avse tiden efter genomförd förändring. Observera att förändringsarbete i sig kan utgöra en risk för ohälsa. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att alla faktorer i arbetsmiljön vägs in vid riskbedömningen.

Får man pengar om man skadar sig på jobbet?

Ja, det räknas som ett olycksfall i arbetet. Du som drabbas av en sådan personskada kan ha rätt till ersättning från arbetsskadeförsäkringen om du har varit direkt hotad eller utsatt och om skadan är godkänd av oss. Då kan vi lämna ersättning för inkomstförlust, kostnader och sveda och värk.

När är det krav på varselkläder?

Varselkläder. Personer som utför vägarbete, eller som vistas på en vägarbetsplats, ska bära tillåten varselklädsel. Varselklädseln ska uppfylla standarden EN ISO 20471/ EN 471 klass 3 och ha tydlig CE märkning. Logotyper eller andra icke fluorescerande färgsättningar får inte påverka ytan.

När göra risk och konsekvensanalys?

När man bör göra en risk och konsekvensanalys När nya rutiner, regler, instruktioner eller metoder ska implementeras i verksamheten. När företaget installerar nya maskiner eller annan ny utrustning. Vid flytt, nybyggnad eller ombyggnad av arbetsplatsen.

När ska en tillbudsrapport skrivas?

Att rapportera tillbud är en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet som bör finnas på alla arbetsplatser. Tillbuden visar var det finns arbetsmiljörisker i arbetet. De behöver inte innebära att en person varit nära att skadas.

Vem betalar ersättning vid arbetsskada?

Den som behöver avstå från arbete för att förebygga att en arbetsskada uppstår, återuppstår eller förvärras, kan få ersättning från arbetsskadeförsäkringen under den tid som behövs. En förutsättning är att Försäkringskassan har uppmanat eller samtyckt till arbetsavbrottet.

Share this post