Allmänning

Hur forvara Surdegsstart?

Hur förvara Surdegsstart?

Att sätta en surdeg tar lite tid och pyssel men när surdegsstarten väl är klar kan den förvaras i kylskåp under väldigt lång tid, den går även bra att frysa in i portionspåsar. Om man bakar bröd ofta rekommenderas att förvara surdegen i kylskåpet, det man bör tänka på då är att friska sin surdeg 1 gång per vecka.

Hur länge håller Surdegsstart?

Det behöver bara lite mer tid och kärlek. Det tar ungefär 3-4 dagar att starta upp en surdeg, men när den väl är klar håller den nästan hur länge som helst i kylskåpet och behöver bara matas med lite mjöl och vatten en gång i veckan.

Hur håller man surdegen vid liv?

Surdegsgrunden förvarar man i kylen när den inte ska användas, eftersom den blir dålig om den står för länge i rumstemperatur. Degen (bakterierna) vilar i kyla. Surdegsgrunden behöver man hålla vid liv och då och då mata med lite mjöl och vatten. Då kan den överleva hur länge som helst.

Kan man baka med surdeg direkt från kylen?

Ta ut din surdegsgrund ur kylen och häll av så att du har 50 gram surdeg kvar i din burk. Fyll på med 50 gram ljummet vatten och 50 gram vetemjöl. Blanda ihop med en gaffel och ställ på ett varmare ställe i 8-12 timmar tills din surdeg har växt till dubbel storlek, bubblar och är redo att bakas med.

Vad gör man om surdegen inte bubblar?

Varför jäser inte min surdeg? Det kan bero på flera faktorer men i regel kan det vara så att förvaringen är för kall. Ett bra tips är att förvara surdegen i skåpet ovanför kylskåpet eller annan plats där det är mellan 22-25 grader. Ett annat alternativ är ugnen (ej påslagen) med lampan tänd (ej över 30 g).

Hur länge kan surdeg stå i rumstemperatur?

Surdegspåsen tål att vara framme något dygn, men du bör föra över den till en burk och mata den så snart du kan. Glas eller plast spelar inte så stor roll, bara det är ett livsmedelsgodkänt kärl. Eftersom surdegen består av levande organismer behöver den näring för att överleva, det vill säga nytt mjöl och vatten.

Hur vet man om surdegen är klar?

Konsistensen skall vara likt en pannkakssmet det vill säga inte för tjock och inte för lös. Om du vill testa om din surdeg är klar för bakning så kan du göra ett flyttest. Häll upp vatten i en skål och häll i lite surdeg i vattnet. Om degen flyter så är surdegen redo för bakning.

Share this post