Ny

Vad hander om man malar pa blott tra?

Vad händer om man målar på blött trä?

Om träet är så fuktigt att det blir vått när du skruvar i det så tar det ett par somrar innan det kan målas. Dels för att det kan bli svårt att få färgen att sitta kvar på ett fuktigt underlag, dels för att virket krymper när det torkar och då kan det dyka upp omålade partier där brädor överlappar varandra.

Varför bör man olja rent trä innan man målar?

Tänk på! Ska du måla på obehandlat trä så behöver träet först impregneras med grundolja innan det grundmålas med en grundfärg. När grundfärgen har torkat ska träet målas en eller två gånger beroende på färgens täckningsförmåga. Det hänger ihop med vilken färgtyp du väljer.

Kan man måla på blött trä?

– Måla aldrig på fuktigt virke. Vid tveksamma fall, mät relativa fuktigheten i träet. Den får vara max 16%. Luftfuktigheten får inte vara högre än 85% under dygnet när träet skall målas.

Vilken grundfärg skall man använda när en ny träyta skall Färdigmålas med rödfärg?

Nymålning: Nytt och obehandlat virke grundmålas med Falu Rödfärg förtunnad med 10-20% vatten. Låt färgen torka minst ett dygn och färdigmåla med oförtunnad färg. Ommålning: Vid ommålning kan du måla direkt med oförtunnad färg på rengjord yta.

Varför ska man ha Grundolja?

Den penetrerande grundoljan tränger in i träet och skapar en vattenavvisande miljö inne i träet. Grundfärgen tränger även den in i träet, dock inte lika långt in som grundoljan. Grundfärgen ska vara pigmenterad för att skydda träet från nedbrytning på grund av UV-strålning.

Hur fuktigt kan trä vara när man målar?

Det ska helst inte ha regnat på en vecka när du börjar måla. Kom ihåg att träets fukthalt ska vara maximalt 15 procent. Fukthalten testar du med en fuktmätare. Kontrollera alltid väderprognosen så att du kan arbeta i 3–5 torra dagar (antal dagar beror naturligtvis på projektets storlek).

Hur länge ska ändträ stå i olja?

Grundoljan ska strykas flödigt tills inget mer sugs in. Har man möjlighet kan man låta ändträet stå neddoppat i grundoljan några timmar innan bestrykningen med grundfärg kan påbörjas.

Share this post