Blogga

Nar opereras knaartros?

När opereras knäartros?

Knäartros går inte att bota, men kan behandlas genom att minska belastningen på knäleden, exempelvis med hjälp av korrekt träning samt viktminskning vid övervikt. Om det inte hjälper kan en protes behöva opereras in för att ersätta den slitna leden.

Hur lång tid tar en knäprotes operation?

Narkosläkaren kommer se till att inte patienten upplever något obehag under operationen, vilket tar cirka 90 minuter. Efter operation ligger du några timmar på uppvakningsavdelning där du också förväntas komma upp och stå, rehabilitering startar redan där.

Vad krävs för att man ska operera artros i knäna?

Om du är under 60 år, har lättare artros och är hjulbent görs ibland en operation som gör att belastningen på den inre delen av knät minskar. Med denna operationsmetod, som kallas osteotomi, vinkeloperation, tar ortopeden bort en kil av benet för att knät ska fungera i normal vinkel igen.

När kan man gå i trappor efter knäoperation?

När du går nedför trappan sätter du först ned kryckan och efter det ditt opererade ben – ”bästa benet uppåt och sämsta benet nedåt”! För att få med dig båda kryckorna gör som på filmen. Så fort du klarar att gå i trappan normalt går du över till det.

När är det dags att byta knäled?

En del av alla personer som får knäledsartros behöver så småningom opereras med en konstgjord knäled, så kallad knäplastik. Man ersätter då ledytorna med delar av plast och metall. Operationen leder, för de allra flesta, till att smärta och värk efter hand reduceras eller upphör samt att gångförmågan förbättras.

Är man sövd vid knäoperation?

Några veckor före operation kommer du att kallas till ett samtal med narkosläkare s.k. preoperativ bedömning. Narkosläkaren går då igenom dina övriga sjukdomar, de mediciner du tar, eventuella allergier, tidigare operationer m.m. Till detta besök är det viktigt att du har med dig en aktuell medicinlista.

Hur länge ska man gå med kryckor efter knäoperation?

Rehabiliteringstiden efter din operation är individuell och påverkas av en rad faktorer, som t. ex. typ av operation, tidigare aktivitetsnivå och framför allt din egna insats avseende rehabiliteringen. Ofta rekommenderas kryckor efter operationen för att du skall kunna gå med ett naturligt gångmönster utan hälta.

När kan man gå utan kryckor efter Knäprotesoperation?

Hur länge är knät svullet efter en Knäprotesoperation?

Att hela benet svullnar är också helt normalt. Detta blir successivt bättre men det kan ta upp till 4-6 månader.

Vilken träning är bäst vid artros?

Att cykla, utomhus eller inomhus (på motionscykel), kan vara bra träning vid artros. Detta aktiverar de stora musklerna och ger effektiv konditionsträning. Cykling innebär, precis som vattengymnastik och simning, mer skonsam belastning på lederna.

Share this post