Rekommendationer

Vad innebar dubbelisolerad?

Vad innebär dubbelisolerad?

Apparater som inte har en skyddsjordning ska använda extra isolering. Det innebär att utrustningen är extra skyddad så att risken för att höljet ska bli strömförande minimeras. Apparater med denna extra isolering kallas dubbelisolerade och ska vara märkta med en dubbel-fyrkantssymbol.

Vad betyder Isolationsklass?

Alla elektriska produkter har ett skydd för att man inte ska komma åt delar som är spänningssatta med farlig spänning. Detta skydd är utformat på olika sätt beroende på produkten. Det finns tre isolationsklasser.

Hur ska en godkänd spänningsprovare vara märkt?

Det krävs att spänningsprovaren uppfyller elstandard EN 61243- serien samt antingen vara märkt enligt detta, eller så ska detta hittas i manualen till spänningsprovaren, för att den ska vara godkänd.

Vad är Uttagsmärkning?

En elprodukt som du köper inom Europa ska vara CE-märkt. Det är tillverkarens försäkran om att produkten uppfyller alla bestämmelser och säkerhetskrav som ställs på den utifrån EU-direktiv.

Får man sälja ojordade lampor?

En armatur utförs ofta i dubbelisolerat utförande, med en platt kontakt (EU-plugg). Den ska då vara märkt med en ”dubbelkvadrat” för att visa att den är extra isolerad. Sådana lampor behöver alltså inte vara jordade. Lampor med en rund ”gammaldags” ojordad stickpropp får inte säljas längre.

Vad är det för skillnad på dessa Elsäkerhets märkningar?

S-märket är en europeisk symbol för säkerhet. Symbolen visar att en elektrisk eller elektronisk produkt är provad och certifierad av en oberoende part – Intertek Semko AB. LVD, Lågspänningsdirektivet, som behandlar säkerhetskrav, ställer krav på CE-märkning av produkter innan de får säljas inom Europa.

Vad betyder märkningarna?

Vissa märkningar har uppsatta krav med avseende på miljö och social rättvisa, andra på hälsa, djuromsorg eller livsmedelssäkerhet. Här har vi samlat de vanligaste märkningarna du hittar ute i butikerna. ASC är en certifiering för hållbart odlade fisk- och skaldjursprodukter.

Share this post