Blogga

Varfor nya Lamputtag?

Varför nya Lamputtag?

Nyinstallationer av uttag för taklampor ska göras med de nya DCL-donen. I äldre anläggningar får trasiga uttag av den äldre ojordade modellen bytas ut till ett motsvarande uttag, så länge produkten finns kvar på marknaden.

Varför säljs lampor utan kontakt?

Syftet med bytet är att det ska bli enklare att köpa och sälja lampor inom EU och bättre att det ska bli bättre elsäkerhet i länder där stickproppar tidigare varit ovanliga.

Varför Dcl uttag?

Den nya kontakten heter DCL (Devices for Connections of Luminaires) och är mer långsmal med tre stift på rad. Syftet med bytet är att det ska bli enklare att köpa och sälja lampor inom EU och bättre att det ska bli bättre elsäkerhet i länder där stickproppar tidigare varit ovanliga.

Vad menas med fast installation på lampa?

Montera upp en taklampa som ska fastinstalleras? Du får skruva upp lampan i taket men installationen måste göras av en elektriker.

Hur kopplar man Dcl?

På den modernare DCL-kontakten ansluts det längre mittstiftet till jordledaren och de två stiften på vardera sida till fas och nolla enligt märkning på kontakten. Som dragavlastning används en skruv på kontaktens sida som skruvas åt tills den fixerar kabeln (notera att den ska vila mot kabelns ytterhölje).

Måste Lamputtag vara jordade?

Viktigt att veta är att samtliga uttag i ett rum (även lamputtaget i taket) måste bytas om man byter till jordade uttag. På grund av olycksrisken är det förbjudet att blanda jordade och ojordade uttag i samma rum.

Hur fungerar Dcl-uttag?

I de fastigheter som har jordade anläggningar går det att byta befintliga jordade lamputtag till DCL-uttag (Devices for Connection of Luminaires). DCL-don får endast installeras med jord. Om anläggningen är ojordad behöver kontakt tas med anläggningsinnehavaren för en dialog om att dra jord vid lämpligt tillfälle.

https://www.youtube.com/watch?v=rYELiFZcGw0

Share this post