Frågor

Vilka dorrar i bostadslagenheter och smahus ska var tillgangliga och anvandbara for personer med funktionshinder?

Vilka dörrar i bostadslägenheter och småhus ska var tillgängliga och användbara för personer med funktionshinder?

Fritt passagemått genom dörrarna bör vara minst 0,76 meter utom entrédörren till bostaden som bör vara 0,80 meter. Även om dörren är en pardörr ska personer med nedsatt rörelseförmåga självständigt kunna manövrera dörren så att fritt passagemått uppnås.

Hur brant får en ramp vara?

En ramp ska luta högst 1:12, det vill säga 8,3 procent lutning. Även om rampen är kort ska lutningen inte vara brantare än 1:12. Det är en höjdskillnad på 1 meter som tas ut på 12 meter.

Hur lång får en ramp vara?

följande om ramper: ”En ramp får luta högst 8 % (1:12,5) och dess fortlöpande längd får vara högst sex meter. Därefter förutsätts att en led avbryts av en minst 2000 mm lång horisontell avsats. En längre ramp utan avsats får inte luta mera än 5 % (1:20).

Vilken ytterdörr ska jag välja?

För de flesta är en ytterdörr av bra kvalitet tillräckligt för att känna sig säker, men ibland kan det vara bättre att välja en säkerhetsdörr. Om dörren sitter utan insyn från omgivningen, till exempel på altanen där tjuvarna kan arbeta ostörda, är det bättre att välja en säkerhetsklassad ytterdörr.

Vilket U-värde bör en ytterdörr ha?

U-värdet är ett mått på hur stor mängd energi som passerar genom dörren; ju lägre U-värde, desto bättre isolerar dörren. U-värdena på de energieffektiva dörrarna överträffar Boverkets krav med 0,6 W/m2k för ytterdörrar utan glas och 0,75 W/m2k för ytterdörrar med glas.

Är ytterdörrar isolerade?

Ytterdörrarna är i och för sig ofta isolerade med cellplast, vilket är ett material med en mycket god isoleringsförmåga.

Vad kostar en automatisk dörröppnare?

Kostnad: 50 000 kronor.

Vad är en dörröppnare?

Anordning som automatiskt öppnar en dörr när en person närmar sig. Dörren stängs när den stått öppen en viss förinställd tid.

Share this post