Rekommendationer

Har mitt fikontrad dott?

Har mitt fikonträd dött?

Om fikonträdet inga blad har haft under sommaren, kan du testa på stammen. Krafsa med fingernagel eller en liten kniv lite på barken och kolla om det under barken är helt torrt, dött och brunt eller om det är levande, grönt ved där. Är det helt torrt och brunt så är nog fikonträdet död, tyvärr.

Varför hänger bladen på fikonträdet?

Oavsett om du har ditt fikonträd i kruka eller odlar det direkt i marken i ett växthus, så vill fikonet ha en sval period för sin vintervila. Det är helt normalt att de tappar bladen vintertid (men kan behålla sina frukter).

Varför är det gula blad på mitt fikonträd?

Om fikonträdet får gula blad är det vanligen ett tecken på övervattning. Under vinterförvaringen vattnar du fikonet lite och sällan. Jorden ska bara hållas knappt fuktig. Plantan behöver inte så mycket vatten då, eftersom den står svalt och mörkt och har tappat sina blad.

När vaknar fikonträd?

Om fikonplantan inte vaknar inom kort när du vattnar den så kan du kolla genom att först krafsa med nageln på en barken och se om den är brun och död eller levande inuti. En del sorter tar nämligen ett tag på sig för att vakna. Ser du ändå inte om grenen är död, kan du kolla genom att försiktigt klippa av en gren.

Hur sköter man ett fikonträd i kruka?

Fikonträd trivs utmärkt planterade i krukor ute på altan eller balkong, sol till halvskugga är bästa placeringen. De kan även stå inomhus, då så ljust som möjligt. För att trädet ska kunna växa och utvecklas och blir lättare att sköta bör det planteras om i en större kruka än försäljningskrukan.

När ska man beskära fikon?

Man beskär fikon när den är i vila, annars kan den alltså blöda, så någon gång under hösten/vintern när fikonplantan är klar med frukten och nya knoppar inte har kommit ännu. Gamla skott som burit frukt brukar bli kala, klipp ner dem till tre-fyra ögon.

Hur serverar man färska fikon?

De färska fikonen kan ätas som de är, med skal och allt. Eller ät fikonen på rostat bröd med ricotta eller getost och honung. Som många andra frukter gör sig fikon bra som det söta inslaget i en sallad, gärna i sällskap av krispiga och bittra smaker.

Share this post