Ny

Vad ar Askungenacke?

Vad är Askungenacke?

Askungen har många systrar som jobbar och sliter hela dagarna utan rast. När muskelfibrerna i nacke och skuldror aldrig får vila är risken stor för att det uppstår kronisk muskelsmärta, ibland även yrsel och huvudvärk, så kallad ”askungenacke”.

Hur får man bort Spända muskler?

Vad kan jag göra själv?

  1. Ta pauser i arbetet. Det är bra om du som har ett stillasittande arbete rör på dig på med jämna mellanrum, Avbryt gärna arbetet en stund så att musklerna får slappna av ordentligt.
  2. Värme kan lindra värken. Värme kan vara skönt om du har ont i musklerna.
  3. Receptfria värktabletter.

Kan inte sluta spänna mig?

Avslappning genom andning Du som känner dig stressad kan pröva att göra andningsövningar för att slappna av. Du kan öva avslappning på många olika platser, till exempel när du åker buss, när du är i ett väntrum, på din skola eller arbetsplats. Du kan också öva avslappning när du ligger ner.

Hur länge ska man trycka på triggerpunkter?

Behandla triggerpunkter Tryck på den ömma punkten under några sekunder upp till en minut, släpp trycket långsamt och flytta några millimeter. När trycket uppstår mot den ömma punkten så kan refererad smärta öka. Detta är helt ofarligt.

Hur får man bort spänningar i huvudet?

Vad kan jag göra själv?

  1. Försök att minska stressen i ditt liv. Många får huvudvärk av stress.
  2. Ändra dåliga arbetsställningar.
  3. Undersök synen hos en optiker.
  4. Rör på dig Värken blir inte värre, utan kan tvärtom lindras, av att du anstränger dig fysiskt.
  5. Ta receptfria läkemedel mot smärta om huvudvärken är lindrig.

Varför får man spända Halsmuskler?

– Kombinationen av psykisk stress och fysisk belastning kan göra musklerna spända och kan ge en långvarig smärta, säger psykolog Kerstin Wentz. Stress och sömnproblem kan till och med utlösa fibromyalgi. Muskelspänning kan bero på ångest, oro, bekymmer, arbetsmiljö, dåliga relationer med mera.

Vad beror spända muskler på?

När man upplever en stor andel stress och/eller inte har förmågan att återhämta sig och slappna av i kroppen mellan varven, då är det lätt att spänningar sätter sig i olika delar av kroppen, och ger trötta, stela och/eller värkande muskler.

Hur känns muskelspänningar?

När spasticitet uppstår, startar en hög muskelspänning i en kroppsdel, en spänning som ökar alltmer (så kallad tonusökning). Parallellt ses ofta livliga senreflexer. Tonusökningen är hastighetsberoende så att snabba, passiva rörelser ger större tonusökning, stegrade reflexer och spasmer.

Varför spänner jag mig hela tiden?

Hur ofta massera triggerpunkter?

två gånger om dagen i några dagar. Alltså, du letar upp den ömmaste punkten i muskeln, masserar den i muskelfibrernas riktning 15 gånger genom att föra huden över punkten, håller kvar trycket på punkten medan du tar tre djupa andetag, och när du känner att smärtan börjar minska släpper du på trycket och du är klar.

Hur ofta ska man behandla triggerpunkter?

Det är bra att ta pauser under dagen. I regel kan man räkna med 3 till 5 triggerpunktsbehandlingar om en muskel är kronisk spänd. Triggerpunkter kommer ofta tillbaka om man inte behandlar orsaken till uppkomsten. Vid återkommande muskelbesvär är det därför bra att kolla upp andra strukturer.

Share this post