Populära

Vad ar en forklaringsmodell?

Vad är en förklaringsmodell?

Se nedan vad förklaringsmodell betyder och hur det används på svenska. En modell som förklarar saker och tings förhållande. Inte sällan detsamma som en avancerad form av bortförklaring (dock behöver det inte vara så).

Vilka förklaringsmodeller finns det?

Hundratals psykologiska förklaringsmodeller skulle kunna rabblas här – t ex psykodynamisk, psykoanalys, beteendevetenskap, analytisk psykologi, gestaltteori, psykosyntes, klientcentrerad, neuropsykologisk, NLP, interpersonell, relationell, systemisk, metakognitiv, humanistisk, kognitiv beteendeterapi och ACT.

Vad är den biologiska förklaringsmodellen?

Med fokus på människan som en biologisk varelse. Inom den biologiska psykologin tittar man framför allt vad som händer i hjärnan, de kemiska processerna, hormoner och nervsystemet, hur det påverkar oss.

Vad är ett psykologiskt perspektiv?

Perspektiven inom psykologin beskriver människan på olika sätt, det viktiga är att förstå att perspektiven beskriver samma sak men ur olika synvinklar. Periodvis har det funnits hårda motsättningar mellan de olika perspektiven, men tendensen idag är att de närmar sig varandra.

Hur skiljer sig det kognitiva perspektivet från det biologiska perspektivet?

Det kognitiva perspektivet menar att det som skiljer människan ifrån övriga varelser/djur är att våran förmåga att lösa problem, tänka, samt reflektera över vårat egna tänkande/handlande. I det kognitivt perspektiv så fokuserar man i större almenhet på hur människan tänker och tolkar olika handlingar sinnesintryck.

Vad i det mänskliga beteendet är biologiskt och vad är socialt tror du?

Beteenden kan vara medvetna eller omedvetna, synliga eller dolda och frivilliga eller ofrivilliga. Beteenden är biologiskt sett kopplade till endokrina systemet, och nervsystemet, och sociologiskt till personligheten, uppfostran och betingning.

Hur förklarar den socialpsykologiska förklaringsmodellen orsaken till psykisk ohälsa?

Psykisk ohälsa kan påverkas av arv och miljö. Arv betyder personens genetik, vilket är det som är medfött och egenskaper som man ärvt av föräldrar. Miljön är det runtomkring oss där man växt upp eller lever just nu. Arv och miljö är tillsammans de saker som formar oss till människor.

Var ligger fokus i Personlighetsteorierna inom de olika perspektiven?

Perspektiven inom psykologin beskriver människan på olika sätt, de ger alla en egen bild av hur man kan förklara mänskliga beteenden men precis som i historien om de blinda männen så kan man behöva gå över gränsen för att få en tydligare bild av elefanten.

Share this post