Allmänning

Hur forhindrar man kavitation?

Hur förhindrar man kavitation?

Den luft som finns i vätskan i form av fria luftbubblor kan ha en viss dämpande effekt på kavitationens implosionsfas. I vissa svårlösta kavitationsfall använder man också luftinblandning i sugledningen för att dämpa kavitationens skadeverkningar.

Vad kan det vara för fel i Hydrauliksystemet om pumpen Kaviterar?

Motsvarande situation kan uppstå efter en tryckbegränsningsventil. Kavitation kan exempelvis uppstå på grund av för stor sughöjd, för klen sugledning, för högt pumpvarvtal eller för tjock olja, vilket försvårar för oljan att komma fram till pumpen. Problem kan särskilt uppstå vid kallstart, då oljans viskositet är hög.

Vad är Kavitering?

Kavitering förekommer på alla propellrar i større eller mindre grad och inte mer eller mindre i svängar. kavitering är en tryckdifferens framför och bakom propellern som har nämnts tidigare.

Hur låter kavitation?

Kavitation ger också ljud ifrån sig, från ett lungare knatter till höga ljud som låter som fyrverkerier eller pistolskott – allt beroende på pumpstorleken.

Vad är Propellerstigning?

Stigningen är den teoretiska sträcka propellern tillryggalägger per varv. Har en propeller 20 tum tar den sig 20 tum framåt på ett varv. Teoretiskt sätt gör en högre stigning så att båten rör sig en längre sträcka i vattnet per rotationsvarv. Mindre propeller ger högre varvtal och större propeller ger lägre varvtal.

När uppstår kavitation?

Kavitation uppstår när vätska i pumpen övergår i gasform vid lågtryck och bildar bubblor. När bubblorna sedan imploderar skapas en tryckvåg som träffar pumphjulet och resulterar i pumpvibrationer som leder till mekaniska skador vilket till slut gör att pumpen upphör att fungera.

Vad används en frekvensomvandlare till?

En frekvensomriktare styr motorns varvtal genom att ändra elnätets frekvens från vanlig 50 Hz till högre, uppåt 65 Hz, eller lägre, nedåt 5–10 Hz.. ABB har frekvensomriktare för motorer från 0,18 kW till 5,6 MW. Vanligaste användningsområdet är för pumpar och fläktar.

Vad orsakar kavitation?

Kavitation uppstår då statiska trycket i vätskan någonstans lokalt inuti pumpen sjunker till vätskans ångbildningstryck. Delar av vätskan kommer då att förångas och ångblåsor att bildas. Dessa ångblåsor följer med vätskeströmmen och når längre in i pumpen, i områden med högre tryck än ångtrycket.

Share this post