Blogga

Vad ska du tanka pa nar du paddlar for att genomfora dagen sakert?

Vad ska du tänka på när du paddlar för att genomföra dagen säkert?

Säkerhetsutrustning vid paddling

  1. Flytväst & torr-/våtdräkt.
  2. Pump & flottör.
  3. Däcksluckor och andra saker som gör din kajak sjöduglig.
  4. Extra kläder, mat, vatten & första hjälpen.
  5. Karta & kompass.
  6. Kommunikation – telefon & visselpipa.
  7. Mörker: pannlampa, reflexer & lanterna.

Är det farligt att paddla kajak?

De flesta långfärdskajaker är, rätt hanterade, mycket sjövärdiga. I alltför svåra omständigheter och utan teknik kan de vara mycket farliga. Med träning kan de flesta lära sig att paddla i vind och vågor. I utsatta vatten är det viktigt att ha kunskaper om kamraträddning och olika tekniker att ta sig i och ur kajaken.

Vad ska man tänka på när man paddlar kajak?

Bra första tur Du blir tröttare än du tror av att sitta och gunga i kajaken i början. Då är det viktigt att hålla sig nära land, i lugna vatten och där det är lätt att lägga till för rast. Paddlar du där det är annan sjötrafik behöver du hålla dig ur vägen för båtar och farleder.

Hur långt hinner man paddla på en dag?

Typisk kvällspaddling. Lätt paddling, någon erfarenhet av paddling, t ex ”prova- på” eller nybörjarkurs, klarar mindre vatten som småsjöar. Dagsetapper upp till 15 km/dag, klarar snitthastighet upp till 3 km/h under 30-60min paddelpass. Paddeltid 2-4 timmar/dag.

Hur packar man en kanot?

Hur packar du kanoten? Kläder, sovsäck och annat packas i vattentäta kanotpåsar. Tung packning placeras nära mitten och normalt balanserar man tyngden lika fram och bak.

Vad ska man tänka på när man ska paddla kajak?

Har du egen kajak så ska den ha kapell och vattentäta skott vid paddling i skärgården. Du bör ha repöglor i för och akter för bogseringshjälp. Paddeln ska vara fäst med ett snöre i kajaken. Du måste ha flytväst med visselpipa.

Kan man paddla kanot ensam?

är det du skall lära dig. Inte speciellt svårt. En lite längre paddel är bra om man skall paddla ensam. Packa gärna en motvikt i fören så att du kan sitta på ordinarie plats i aktern varifrån du styr lättare än om du paddlar canadensaren bakfram.

Hur ska man sitta i en kajak?

Sitt rakt eller lite framåtlutad. Benen ska vara lite böjda, med knäkontakt mot däcket, men också med rörelsefrihet för benen. Stödet för ryggen får inte sitta för högt upp, så att det skaver när ryggen roterar vid paddlingen. Lite stöd för höfterna i sidled håller dig på plats, men det får inte klämma.

Hur tar man sig upp i en kajak?

Gå ner i vattnet och sätt dig på kajaken bakom sittbrunnen med ett ben på vardera sida, blicken riktad mot fören. Tråckla in benen i sittbrunnen och försök behåll tyngdpunkten i mitten. Placera händerna på vardera sidan av sittbrunnen, ungefär där öppningen är som störst och glid ner med rumpan i sittbrunnen.

Vad gör man om man välter med en kanot?

Att välta med kanoten är ingen olycka. Men det kan bli, om man inte vet vad man ska göra. Flyt västen ska alltid vara på. Att ta på sig flytvästen när kanoten slagit runt är inte lätt.

Vad ska man ha med sig när man paddlar?

Öarna är privatägda så om vi ska ha tillgång till vår fina skärgård så måste vi tillsammans följa det som står i Allemansrätten.

  • Flytväst.
  • Ev extra paddel för långturer.
  • Vätska ca 1,5l och snacks.
  • Flotör.
  • Svamp att torka ur kajaken.
  • Vattentäta påsar.
  • Vind/Regnjacka.
  • Ombyteskläder, varm tröja eller jacka.

Får man ha hund i kanot?

KORTA STRÄCKOR. Börja med korta turer så att hunden vänjer sig att ligga stilla i kajaken/kanoten. Kanske inte havet är den bästa platsen att börja träna på.

Share this post