Populära

Ar pepparsprej lagligt i Sverige?

Är pepparsprej lagligt i Sverige?

Pepparspray – d.v.s. sprayer med chilipepparextrakt – är inte lagliga för privatpersoner i Sverige. Polisen har pepparspray i sin utrustning, men för privatpersoner är det förbjudet, i enlighet med Vapenlag (1996:67).

Vad är pepparspray gjort av?

Den verksamma beståndsdelen i pepparspray heter capsaicin och är ett extrakt från en pepparfrukt. Pepparsprej har en styrka mellan 2 000 000 och 5 300 000 scoville. Från början användes saften från olika pepparfrukter, till exempel chili, därav namnet.

Vad säger lagen om försvarsspray?

I Sverige är det lagligt att använda sig av licensfri försvarsspray. Dessa OC-fria sprayer är helt licensfria och får bäras fritt av vem som helst.

Varför får man inte ha pepparspray?

Till att börja med är det viktigt att förstå att produkter som tårgas och pepparsprej i den svenska vapenlagen likställs med skjutvapen. Det är anledningen till att det krävs tillstånd från polisen för innehav av äkta pepparspray med ämnet Oleoresin Capsicum. Det som styr om sprayen är laglig eller inte är innehållet.

Får man ha självförsvarsspray?

Det är inte lagligt att använda pepparsprej i Sverige utan ett särskilt tillstånd. Men du behöver inget tillstånd för att inneha och använda en försvarsspray som fungerar på samma sätt.

Hur länge håller pepparspray?

Hur länge sitter färgen i sprayen i? Färgpigmentet i sprayen kan sitta i flera dagar. Det är enklare att tvätta bort färgen från händer. Men även spray på händer kan ta över två dygn med många handtvättar att få bort.

Är det olagligt att ha elpistol?

Sverige. I Sverige lyder elpistoler under vapenlagen och olaga innehav innebär att innehavaren gör sig skyldig till vapenbrott. Inom den svenska polisen uttrycks det ibland önskemål om att elpistolen ska ingå i polisens utrustning, ett krav som ofta framförts av polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

Share this post