Ny

Vem ar ledare i EU?

Vem är ledare i EU?

Europeiska kommissionens ordförande

Europeiska kommissionens ordförande
Nuvarande Ursula von der Leyen (EPP) sedan 1 december 2019
Nomineras av Europeiska rådet
Utses av Europeiska rådet efter att ha valts av Europaparlamentet
Mandatperiod Fem år, som kan förnyas

Vilka sitter i kommissionen?

Lagförslag. Kommissionen ansvarar för att planera, utarbeta och föreslå nya EU-rättsakter, även på eget initiativ. Förslagen måste främja EU:s och medborgarnas intressen som helhet. Kommissionen lägger fram sina lagförslag inför Europaparlamentet och ministerrådet, som måste godkänna texten innan den kan bli en lag.

Hur fungerar EU rådet?

Europeiska rådet har till uppgift att nå konsensus bland stats- och regeringscheferna kring unionens övergripande utveckling och dess allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar. Europeiska rådet fyller också en viktig roll vid tillsättandet av bland annat en ny kommission, samt vid fördragsändringar.

Vilka frågor tar Europeiska rådet upp på sina toppmöten?

Utrikesfrågor, ekonomi och sysselsättning Tillsammans har de ett stort inflytande över EU:s utveckling och politik. De ska nämligen komma överens och besluta om övergripande riktlinjer, prioriteringar och mål inom bland annat EU:s utrikes- och försvarspolitik, ekonomiska politik och sysselsättningspolitik.

Vem bestämmer över Europa?

Riksdagen kontrollerar regeringens EU-politik I det löpande EU-arbetet för regeringen Sveriges talan i den lagstiftande EU-institutionen ministerrådet och i Europeiska rådet som bestämmer den övergripande inriktningen på EU:s politik.

Vad kallas ordföranden i Europaparlamentet?

Europeiska rådets ordförande

Europeiska rådets ordförande
Nuvarande Charles Michel (ALDE) sedan 1 december 2019
Utses av Europeiska rådet
Mandatperiod Två och ett halvt år, som kan förnyas en gång
Företrädare Roterande ordförandeskap (1975–2009)

Vem är ordförande i EU parlamentet?

Europaparlamentet

Europeiska unionens institutioner
Europaparlamentet
Sammansättning 705 direktvalda ledamöter
Talman Roberta Metsola (EPP)
Vice talmän Visa 14 vice talmän

Vilka är det som träffas under Europeiska rådets möten EU s toppmöten?

När Europeiska rådet har toppmöten träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer. Deras uppdrag är att komma överens om EU:s övergripande riktlinjer och prioriteringar. Trots att det inte är med och beslutar om nya EU-lagar har Europeiska rådet därmed ett stort inflytande på EU:s inriktning och politik.

Hur fungerar ordförandeskapet i EU?

Rådets ordförandeskap roterar mellan EU:s medlemsländer var sjätte månad. Under en sexmånadersperiod ska ordförandeskapet driva rådets arbete med EU:s lagstiftning framåt, säkra kontinuiteten i EU:s agenda samt se till att lagstiftningsprocesserna sker på ett ordnat sätt och att medlemsländerna samarbetar.

Share this post