Allmänning

Hur ser Coronalaget ut i Europa?

Hur ser Coronaläget ut i Europa?

Den 13 oktober 2020 antog EU-länderna en rekommendation om en samordnad strategi för inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin. Rekommendationen uppdaterades den 1 februari 2021, den 4 juni 2021 och den 25 januari 2022.

Vad innebär EU s Schengensamarbete?

Schengensamarbetet innebär att personkontrollen vid resor mellan länderna i Schengenområdet har avskaffats. Syftet med Schengensamarbetet är att underlätta den fria rörligheten för personer inom samarbetsländerna. Samtidigt har kontrollen förstärkts vid de yttre gränserna, mot länder som inte deltar.

Är Sverige en del av Schengen?

Tjeckien, Tyskland, Estland, Grekland, Spanien, Frankrike, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Ungern, Malta, Nederländerna, Österrike, Polen, Portugal, Slovenien, Slovakien, Finland och Sverige samt ögruppen Balearerna, Kanarieöarna, Madeira och Azorerna.

Har Corona minskat?

Covid-19 sprids fortfarande i samhället på en betydande nivå. Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att minska nationellt. Antalet bekräftade fall som behövt intensivvård minskar inte längre utan är på samma nivå som de senaste veckorna, medan antalet avlidna bekräftade fall fortsätter att minska.

Hur ser Corona ut i världen?

Smittspridningen har ökat i flera länder i såväl Europa som i övriga världen vilket innebär en ökad risk även för svenska resenärer. Folkhälsomyndigheten påminner om att hålla avstånd och umgås i en mindre krets på resmålet samt att testa sig vid hemkomst och minimera kontakter den närmaste veckan efter hemkomsten.

Vad finns det för svenska lagar och förordningar som styr migration och asylpolitik?

Utlänningslagen. (2005:71) innehåller definitioner, allmänna bestämmelser och villkor för att en utlänning ska få resa in i, samt att vistas och att arbeta i Sverige. Lagen hanterar frågor om viseringsrätt, asyl och annat som kan höra till en individs migrationsprocess.

Vilka länder utanför EU är med i Schengen överenskommelsen?

Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein är inte EU-länder men de hör till Schengenområdet och därför kan man resa till dem på samma villkor som till EU-området. Av EU-länderna är Irland, Bulgarien, Cypern, Kroatien och Rumänien inte anslutna till Schengenavtalet.

Vilket år gick Sverige med i Schengen?

Italien och Österrike anslöt sig under 1997 och följdes därefter av Grekland under 1999, Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige under 2001, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern under 2007, Schweiz under 2008 och Liechtenstein under 2011.

Share this post