Frågor

Ar ultraljud stralning?

Är ultraljud strålning?

Hälsorisker med ultraljud Tekniken bygger på ljudvågor och inte på röntgenstrålning, magnetfält eller radiovågor. Ultraljud betraktas allmänt som en riskfri metod, men vid undersökning av gravida bör vissa försiktighetsåtgärder vidtas.

Hur många gånger kan man göra ultraljud?

Alla gravida brukar erbjudas ultraljud någon gång mellan vecka 18 och 20. Ultraljudsundersökningen kan också visa hur länge graviditeten har pågått, om det finns fler än ett foster och hur moderkakan sitter. En del gravida får även göra vaginalt ultraljud, ultraljud som en del av KUB eller tillväxtultraljud.

Vad kan gå fel på rul?

Principiellt kan man säga att ju allvarligare missbildningen är, desto oftare upptäcks den. Ett exempel på en allvarlig missbildning som kan ses med ultraljud är bukväggsbråck (Figur 1).

Hur vanligt är det att något är fel på rul?

Mindre allvarliga missbildningar som upptäcks vid ultraljud kan åtgärdas efter barnets födelse. När de upptäcks kan information ge blivande föräldrar möjlighet att förbereda sig innan förlossningen. Allvarliga missbildningar förekommer hos ungefär 1-2 procent av alla nyfödda barn.

Vilken typ av strålning används vid strålbehandling?

Nästan all yttre strålbehandling ges med joniserande elektromagnetisk strålning. Det finns också joniserande protonstrålning. Det kan vara ett alternativ när det är extra viktigt att minska dosen till omkringliggande frisk vävnad.

Hur vanligt med fel vid rul?

Hur tidigt kan man se fosterskador?

KUB – kombinerat ultraljud och blodprov KUB har två delar. Först ett blodprov som mäter vissa graviditetshormoner. Sedan en särskild ultraljudsundersökning i vecka 11 till 14. Du kan behöva fler undersökningar för att få ett definitivt svar om provet ger en misstanke om att fostret har en kromosomavvikelse.

Vad är det för siffror på Ultraljudsbilden?

Alla foster har sådan vätska, men ett tjockare skikt höjer sannolikheten för en kromosomavvikelse. I samband med ultraljudsundersökningen får du en sannolikhetssiffra, till exempel ”1:3500” eller ”1:80”. Observera att ju högre siffran är, desto lägre är risken för kromosomavvikelse.

Share this post