Innehållsförteckning
Hur har psykoanalysen utvecklats?
Psykoanalysen har utvecklats successivt, dels av Freud själv, dels av hans lärjungar, och rymmer idag en stor diversitet. Enligt Freuds psykoanalys upplever människan inre konflikter mellan drifter (från detet) och moraliska förväntningar (från överjaget) och har att med sin vilja och förmåga (i jaget) parera dessa.
Vilka är de psykologiska perspektiven?
Olika typer av psykologiska perspektiven är: Den biologiska perspektiv, det psykodynamiska, det behavioristiska, det humanistiska, det kognitiva och det socialpsykologiska perspektivet. BIOLOGISK PERSPEKTIV: det är arvet som styr utvecklingen.
Vad är det psykodynamiska perspektivet?
Det psykodynamiska perspektivet omfattar flera olika teorier som på många sätt skiljer sig ifrån varandra, men de har alla sina rötter i Freuds teori: Psykoanalysen.De psykodynamiska teorierna lägger stor vikt vid den omedvetna människan som styrs av motstridiga krafter i psyket.
Kan psykodynamiskt perspektiv leda människor till insikt?
Psykodynamiskt perspektiv vill just leda människor till insikt. När man behandlar någon enligt detta perspektiv så vill man finna orsaken till problemet och visst är det väll bättre att behandla orsaken än att behandla problemet i sig. Om man förstår orsaken så kan man ta itu med den och då försvinner problemet för gott.
Vad är psykodynamiska teorier?
De psykodynamiska teorierna lägger stor vikt vid den omedvetna människan som styrs av motstridiga krafter i psyket. Redan tidigt i livet uppstår dessa konflikter där det lilla barnet vill uppfylla sina medfödda behov, ge sig hän åt sina drifter, medan det omgivande samhället ställer krav på henne att ställa dem åt sidan för gemenskapens bästa.
Vad är psykologiska perspektiv?
Psykologiska perspektiv. Några av de särskilda perspektiv som delat in psykologin i olika tankeinriktningar och förklaringsmodeller, vilka både avviker och överlappar varandra är neuropsykologi, behaviorism, kognitiv psykologi, genetisk psykologi och psykoanalys.
Var psykologi ett eget ämne?
Psykologi har inte alltid vart ett eget ämne utan har tidigare vart en gren av filosofin. Den grekiska filosofen Sokrates (470-399 f.Kr.) diskuterade människorna, och deras frågor om liv, död, ont och gott. Han gjorde så att den enskilda människans existentiella problem blev ett ämne för filosofin.