Rekommendationer

Hur gor man med hastgodsel?

Hur gör man med hästgödsel?

Ja, det går bra att använda hästskit till både gödsel, kompost eller göra ”gödselte” (en flytande näring som man vattnar ut). Oavsett om det är torv, strö eller halm kan man göra ett gödselte och sedan även dra nytta av resterna, genom att använda dem i komposten.

Kan man gödsla med hästgödsel?

Det blir ett fint och luftigt lager av gödsel och halm/hö blandat. Jag gräver eller myllar inte ner gödseln gödseln i landet utan lägger den bara rakt på jorden eller det lager av täckmaterial som redan ligger på marken. Om ogräs finns på ytan tar jag bort det innan gödseln läggs på, annars gödslar jag ju ogräset.

När kan man använda hästgödsel?

SVAR: Om det gäller komposterad (brunnen) hästgödsel kan ni tillföra den nu på hösten, mylla ner i de första 10 cm jord och sätt nya plantor på en gång.

Hur ska man förvara hästgödsel?

Hästgödsel kan lagras på gödselplatta, i container eller motsvarande eller i viss fall direkt på marken, så kallad gödselstuka. Grundregeln är att lagringskapaciteten bör vara så stor att gödseln kan lagras under de tider på året då spridning är olämpligt eller förbjuden.

Vilka växter ska Höstgödslas?

Vilka växter behöver höstgödsling?

  • Gräsmatta.
  • Rhododendron.
  • Barrträd.
  • Perenner.
  • Hallon.
  • Vinbär och krusbär.
  • Jordgubbar.
  • Fruktträd.

Hur länge ska Hästskit brinna?

Hur lång tid det tar beror på temperatur, gödselns innehåll (mängden halm, strö osv). Men många hänvdar ändå att hästgödsel bör ligga MINST ett år (på Gunnebo slott använder de 5-7 år gammal hästgödsel) innan den används .

Vilka växter gillar hästgödsel?

Gödseln är som luftig och lätt jord i konsistensen. Den komposterade gödseln är mild och kan användas istället för jord till plantor som gillar näringsrik mylla. Kål, gurkväxter, majs och tomater till exempel.

När använda hästgödsel?

Det innebär att gödsel bör spridas främst på våren och sommaren. Hästgödsel och gödsel med mycket strömedel i kan även spridas under hösten, men bör då myllas eller plöjas ned i marken för att minska risken för närings- läckage.

Share this post