Rekommendationer

Vad anvander man sprangamnen i Sverige till tror du?

Vad använder man sprängämnen i Sverige till tror du?

Pentyl, PETN, är ett av de mest kraftfulla sprängämnena, snabbrinnande, nästan olösligt i vatten och stabilt. Det används bland annat i stubiner och i tändaren till de första atombomberna. ANFO, en blandning av ammoniumnitrat och till exempel dieselolja, är sprängämnenas arbetshäst.

Vad har dynamiten gjort för samhället?

Dynamiten användes i gruvor och för att bygga stora tunnlar och vägar i bergen. Dynamit användes också av militären. Alfred Nobel trodde att dynamiten som var så kraftig skulle skrämma människor och sätta stopp för alla krig. Alfred Nobel blev en av sin tids rikaste personer på dynamiten och andra uppfinningar.

Vem uppfann sprängämne?

Dynamit (från grekiskans dynamis, ”kraft”) är en klass av sprängämnen, med degartad konsistens, och består av nitroglycerin blandat med andra ämnen, bland annat kiselgur som är till för att suga upp nitroglycerinet. Dynamiten uppfanns 1866 i staden Krümmel av svensken Alfred Nobel.

Var får man krut ifrån?

Krutet uppfanns på 800-talet i Kina när man ville hitta ett elixir som kunde ge evigt liv. Man blandade träkol, svavel och salpeter — och upptäckte att blandningen exploderade om man hettade upp den. Det blev både sprängmedel och fyrverkerier. Under 1300-talet nådde kunskapen om krutet Europa.

Hur påverkas miljön av dynamit?

Läckage av kväve vid sprängning Det kan därför finnas kväveföreningar såsom nitrater, ammoniumjoner och ammoniak i sprängstenen och avrinningsvattnet från tunnlar. Detta kan ge övergödning på den yttre miljön.

Hur mycket pengar hade han Alfred Nobel?

Kreativiteten var hans stora drivkraft. År 1894 ägde han eller hade en hög position i 93 företag i hela Europa. Vid sin död i italienska San Remo 1896 hade han en förmögenhet på 33 miljoner kronor, en nästan ofattbar summa på den tiden. Hans testamente blev en stor överraskning.

Vad har svenskarna uppfunnit?

Sfäriska kullagret. Det sfäriska kullagret uppfanns av Sven Wingquist (1876–1953).

  • Blixtlåset. Blixtlåset eller dragkedjan är en självklarhet idag för att låsa och stänga exempelvis kläder, skor och väskor.
  • Tetra Pak.
  • Dynamiten.
  • Utveckling av telefonen och telefonväxeln.
  • Ångturbinen.
  • Separatorn.
  • Temperaturskalan Celsius.
  • Share this post