Frågor

I vilka lander det finns gruvor som bryter de metaller som finns i mobiltelefonen?

I vilka länder det finns gruvor som bryter de metaller som finns i mobiltelefonen?

Tenn och koppar Tenn ingår även, i form av indium-tenn-oxid, i pekskärmens sensor. Utvinning: De största koppargruvorna finns i Sydamerika medan Kina och Indonesien är de största producenterna av tenn. Även Kongo-Kinshasa har betydande fyndigheter och koppar och tenn kan vara konfliktmineraler.

Finns det guld i mobiltelefoner?

Det finns olika uppgifter på hur mycket guld det finns i mobiltelefoner men det ligger på någonstans mellan 0,4g – 1g per mobiltelefon. Dvs. upp till 300kr i guld i varje mobiltelefon.

Vad är en mobil gjord av?

Elektroniken innehåller bland annat koppar, guld, silver och titan. Skärmarna innehåller indium och tenn och lamporna som lyser upp skärmen innehåller flera olika sällsynta jordartsmetaller.

Var i Sverige finns kobolt?

I Sverige bedrivs ingen gruvbrytning för kobolt i dagsläget. Kobolt har däremot hittats på flera platser, bland annat i Kleva gruva, Venafältet (Bergslagen), Kiskamavaara (Kiruna) och kring Lainjaur (Skelleftefältet). En annan källa till kobolt är genom återvinning, där stor potential finns.

Ryssland, Kina, Australien och Mexiko är stora producenter av ädelmetaller. Elektronikskrot har omkring 100 gånger högre halt av ädelmetaller än den malm som bryts i gruvorna. Användning: Plast används av mobiltillverkarna i allt från skal och chassi till kretskort, elektrisk isolering och förpackningsmaterial.

Vad krävs för att göra en mobil?

När forskarna tittar på mobilens livscykel är det vid tillverkningen som den största miljöpåverkan uppstår. En enda smarttelefon kan ge upphov till 86 kilo avfall och innehålla 68 olika metaller som kobolt, guld, koppar, silver och magnesium. Tillverkningen sker dessutom ofta med fossil energi.

Vad är skillnaden mellan storskalig och småskalig utvinning av metaller?

Storskalig gruvdrift – gruvdrift där man använder stora maskiner. Ofta organiseras storskalig gruvdrift av stora, multinationella företag. Småskalig gruvdrift – gruvdrift med få eller inga maskiner, utan man använder enkla redskap vid brytningen av malmen.

Share this post