Allmänning

Vem foddes 1836?

Vem föddes 1836?

Lars Olsson föddes den 12 oktober 1836 i Kiaby, en liten ort norr om Kristianstad. Fadern, Ola Persson, var en enkel bonde och modern, Lusse Pehrsdotter, en mycket omtyckt barnmorska i trakten.

Var ligger LO Smith begravd?

Svenska: L.O. Smiths grav på Karlskrona kyrkogård.

Vem föddes 1836 i Skåne?

Lars Olsson föddes 1836 som son till en bonde i Kiaby i Skåne. Sedan fadern gått i konkurs hamnade den åttaårige pojken i Karlshamn hos konsul Carl Smith, en bekant till familjen som lovat ta hand om honom.

Vem föddes 1836 i Karlshamn?

Vad är Karlshamn känd för?

I Karlshamn ligger Aarhus Karlshamn (AAK) som tillverkar vegetabiliskt fett för livsmedel och kosmetika. Innan fusionen med Aarhus United hette företaget Karlshamns AB och kallades i folkmun för Sojan. Staden är även känd för sina mejeriprodukter, vilka dock inte tillverkas där längre.

Vem dog 1913 i Karlskrona?

L O Smith dog i Blekinge Smith orkade inte börja om från början en tredje gång. Han kände så småningom att slutet nalkades och bestämde sig för att flytta hem. Det var i Blekinge, där han vuxit upp, som han ville dö. Han fick sin vilja igenom även denna sista gång och avled i Karlskrona den 9 december 1913.

Vilket år blev Blekinge svenskt?

Två exempel på detta inom Blekinge Arkipelag är Ronneby blodbad som ägde rum 1564 och skövlingen av Kristianopel år 1611. 1658 slöts freden i Roskilde vilket innebar att bland annat Skåne, Blekinge och Halland blev svenskt.

Vad förknippas Karlshamn med?

Den goda hamnen och de efter Blekinges förening med Sverige förbättrade landsvägsförbindelserna gjorde Karlshamn till handelsstad för västra Blekinge och stora delar av södra Småland. Under 1700-talet, särskilt sedan Frans Cervin blivit borgmästare 1740, utvecklades Karlshamns handel, sjöfart och industri betydligt.

Vad finns det att göra i Karlshamn?

Saker att göra rankas med hjälp av Tripadvisor-data, inklusive omdömen, betyg, bilder och popularitet.

  1. Kreativum Science Center. Lärorika platser.
  2. Utvandrarmonumentet. Monument och statyer.
  3. Strandpromenaden. Vandringsleder • Natursköna vägar.
  4. Salmon House (Laxens Hus)
  5. Karlshamns Museum.
  6. Sternö-Boön.
  7. Tärnö
  8. Karlshamns Kallbadhus.

Var är LO Smith begravd?

Share this post