Ny

Hur hart ar furu?

Hur hårt är furu?

Om vi utgår från att furu är någon sorts norm så är alltså asp, (lind), björk, ask, ek, (alm) och bok hårdare. Al har en hårdhet på 215 Janka medan tall (furu) har 250 Janka (jmfr med bok som har 620 Janka).

Hur starkt är furu?

Virket blir mjukare och lättare ju bredare årsringarna är. Träslaget är dock överlag relativt mjukt och sväller och krymper måttligt vid fuktväxlingar. Dess hållfasthetsegenskaper är goda. Torrdensiteten hos snickeritorr furu ligger vanligen mellan 480 och 530 kg/m3.

Hur hårt är björk?

Virket är medelhårt, har hög elasticitet och är segt. Björkens alla delar går att använda: virke, grenar, blad, sly, näver och rötter. Björk kan användas till nästan allt.

Varför mörknar trä?

Nytt furuvirke är ganska ljust (dock mörkare än gran), men mörknar efter att långvarigt utsatts för ljus. Vissa klarlacker filtrerar de delar av solljuset som är orsaken till att träet mörknar. Furu behandlat med sådan lack håller sig ljust längre.

Vilket träslag är hårdast gran eller furu?

Hårdhet i MPa parallellt med fibrerna enligt Jankametoden

Klass Träslag
Mjuka träslag, 25-45 MPa Lind, tall, gran
Medelhårda träslag, 45-75 Mpa Fågelbär, alm, ek, björk
Hårda träslag, 75-100 MPa Lönn, ask, bok, avenbok

Hur många olika Björkarter finns det?

Det finns två trädformade björkarter i Sverige, vårtbjörk och glasbjörk. Glasbjörk dominerar och står för ca tre fjärdedelar av landets virkesförråd av björk. I södra Sverige är andelen vårtbjörk 30–50 % medan den i norra Sverige sjunker till 10–20%.

Vilka träslag är hårda?

Det svenska trädslag som har det hårdaste och tyngsta virket är avenbok. Lind är det mjukaste och lättaste av våra lövträslag. Tack vare spridningen i egenskaper kan de olika lövträdslagen användas till så vitt skilda saker som segelfartyg, papper och textilfibrer.

Vad är bra kvalite på träföremål?

Sortbeteckningarna följs av en siffra som anger virkets kvalitet, 0-4, med 0 som högsta kvalitet. En sort kan då få beteckningen G4-2, vilket innebär en 4-sidig visuell sortering av typiskt byggvirke, motsvarande KLASS V, Kvinta, enligt Handelssortering av trävaror.

Share this post