Rekommendationer

Vilka lander odlar lin?

Vilka länder odlar lin?

Spånadslin – bäst anses komma från Belgien, Holland och norra Frankrike; härifrån kommer det som vävs i Sverige idag. Baltikum har också gott rykte och där odlas relativt mycket. Mindre odlingar finns också i England, Irland och Danmark. Svenskt lin har ungefär Baltikumkvalitet men odlingarna är försumbara.

Var i Sverige odlas lin?

Numera finns nästan ingen linodling kvar i Sverige, i alla fall inte av spånadslin (oljelin odlas här och var). En enda fabrik som tillverkar produkter av enbart lin återstår: Växbo lin i Hälsingland.

Vad krävs för att odla lin?

Så här odlar man lin. Linet sås i slutet av april – maj. Det går åt 150 gr per 10 m2. Det blommar efter c:a 2 månader och skördas tre veckor efter att det blommat över. växt perioden är ca 90 dagar.

Vilken typ av klimat är det bäst att odla lin i?

Lin kan odlas i regniga och svala klimat, och mängden skadedjur är liten. Till skillnad från bomull så klarar sig linet bättre utan bekämpningsmedel tack vare viss motståndskraft mot bland annat sjukdomar. Det krävs heller inte så mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg.

Var växer lin bäst?

Jord/läge: Lin odlas bäst i länder som har lite svalare och regnigare klimat. Jorden ska vara mullrik. Bör undvikas att planteras i styva lerjordar, lätta sandjordar och myr- och mossjordar. Linet bör sås i april-maj och efter en till två veckor så kommer plantorna upp.

Varifrån kommer linet?

Råvaran till linne kommer från linplantan. Textilfibrerna sitter i linplantans stjälk och för att få loss dem används en metod som kallas rötning, det betyder att linet får ruttna något.

Var köpa lin?

Lin för gängtätning, 100 g | granngarden.se.

När kan man så lin?

Nu är det äntligen dags att så linet! När du ska så beror på var du bor i landet. I södra Sverige kan du så tidigt, kanske redan i slutet på april. I norra Sverige sår du lite senare, i maj, de långa ljusa nätterna gör att linet växer till sig fint.

Hur länge ska linet rötas?

Linet sänks ned i vatten och det är bakterier som påverkar stråna. Vattenrötat lin blir ljusare i färgen än landrötat. Vattnets temperatur (10–39°C) och allmänna kvalitet inverkar också på färgen. Rötningen tar 4–5 dagar vid +32° och två veckor vid +10°.

Har lin efter repning?

Följande moment ingår i linberedning: skörd, torkning, repning, rötning, bråkning, skäktning och häckling. När häcklingen är avslutad har man linfiber och kan gå vidare till spinning och vävning.

https://www.youtube.com/watch?v=MKAzgodq9ns

Share this post