Populära

Nar far man vattenplaning?

När får man vattenplaning?

Vattenplaning (på engelska aquaplaning) är ett fenomen som uppstår när däcket förlorar kontakten med vägen på grund av vått väglag. Vattenplaning sker när däcken på fordonet inte klarar av att avlägsna det överflödiga vattnet vilket leder till att däcken förlorar kontakt och glider på vattnet.

Vad är största orsaken till vattenplaning?

Vattenplaning uppstår när ett däck möter mer vatten än det kan tränga undan. Framför det rullande hjulet uppstår en kil av vatten vilket gör att hjulet kan lätta från vägytan. Däcket glider sedan ovanpå en vattenfilm med liten eller ingen kontakt med vägbanan.

Hur mycket vatten krävs för vattenplaning?

Ligger mönsterdjupet under 4 mm, så blir däckets köregenskaper på våt väg betydligt sämre och risken för vattenplaning ökar väsentligt. Bromssträckan blir dessutom längre samt att din bil sladdar lättare. Det har gjorts tester med slitna däck, där mönsterdjupet har varit under 1,6 mm och med 5 mm vatten på vägen.

Vad är sant när det gäller dubbdäck?

Det ger ett sämre väggrepp och ökar därmed faran för olyckor. Det ger en längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver. Risken för vattenplaning ökar och därmed risken för allvarliga olyckor. Dessutom slits det hårdare än ett sommardäck på grund av den speciella gummiblandningen.

Varför ska man ha de bästa däcken bak?

Eftersom ett förlorat väggrepp med bakhjulen ofta leder till en sladd som kan vara svår att kontrollera, så är det därför att rekommendera att sätta de bästa däcken bak för att minimera risken.

Hur påverkar breda däck din bränsleförbrukning?

Varje dimension bredare däck ökar bränsleförbrukningen med ungefär 1 dl för varje körd mil.

Hur märker man att fälgen inte är riktigt rund?

Värst är väl om fälgen inte är rund. Kastar den däremot lite i sidled så kanske det inte är hela värden. Men det fixar dom antingen med riktning eller svarvning beroende på felet.

I vilken situation finns det risk för dåligt väggrepp under sommaren?

Sommarväglag. Sommaren är den årstid då det är som bäst väggrepp, men även då kan det förekomma situationer med dåligt väggrepp. När det börjar regna efter en lång period av varmt och torrt väder ökar risken för halka. Vattnet löser upp smuts och oljerester som bildar en hal sörja på vägen.

Vilken däck ska du förse din bil när det finns risk för halka?

Vilken typ av däck ska du förse din bil med när det finns risk för vinterväglag och halka? Däck som är märkta med S+M. Däck som är märkta med L+S.

Share this post