Blogga

Hur torkar man nypon bast?

Hur torkar man nypon bäst?

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 80 grader vanlig ugn eller så lågt den går.
  2. Rensa och skölj nyponen.
  3. Sprid ut dem på två ugnsplåtar.
  4. Ställ in ugnsplåtarna i ugnen och torka nyponen i 12 timmar.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Förvara de torkade nyponen i en lufttät burk tills de ska användas.

Måste man kärna ur nypon?

För nypon går ju att plocka länge till! Vissa sorter kan även plockas på vintern. Jag brukar rensa nyponen från fröna då jag annars tycker att de kan ge en stickig/kliande känsla i halsen när jag ska göra nyponsoppa eller te. Jag är dock medveten om att fröna innehåller massa nyttigheter.

Hur gör jag för att torka kottar?

Lägg kottarna på en plåt med bakplåtspapper och torka dem i mitten av ugnen på 100-150 °C i ca 30-60 minuter. Tiden är beroende av hur torra kottarna var från början. Håll koll så att de bara vecklar ut sig och inte blir svarta.

När öppnar sig tallkottar?

När kottarna öppnar sig och släpper ut fröna säger man att de klänger. Kottarna kan också plockas redan på senhösten och vintern, men får då sparas till våren för nästa steg. Det är lättast att hitta kottar på träd som nyligen är avverkade eller som har blåst omkull, men det går också att hitta kottar på marken.

Kan man äta hela nypon?

Nypon behöver inte kärnas ur Nypon har lite oförtjänt dåligt rykte faktiskt, troligen för att man förutsatt att de behöver kärnas ur innan de kan användas. Ett helt omöjligt arbete liksom… Som tur är behövs det inte, det räcker med att man snoppar dem och kokar eller torkar dem hela!

När kottar torkar?

Blås luft (max 40°C) på fröna samtidigt som de rörs om då och då. Allteftersom frövingarna torkar kan de blåsas bort. Torkade frön (under 8 % vattenhalt) kan lagras i lufttäta behållare i kyl eller frys. Vid fryslagring är det extra viktigt att fukthalten är under 8 %.

Share this post