Rekommendationer

Vilket land kommer jordgubbar ifran?

Vilket land kommer jordgubbar ifrån?

Vår jordgubbe, Fragaria x ananassa, är en hybrid som troligen uppkom någon gång mellan år 1730 och 1740 i Brest i Bretagne i nordvästra Frankrike. Smultron av olika slag hade då varit älskade länge – de är bland annat omskrivna i den romerska litteraturen.

När kommer de svenska jordgubbarna?

Sverige är under sommaren helt självförsörjande på jordgubbar. De första jordgubbarna på friland i Skåne kan skördas redan i maj och de sista skördas i slutet av augusti.

När kommer jordgubbarna 2021?

Tunnlarna gör också att de kan förlänga säsongen. De plockar jordgubbar från slutet av maj ända fram till frosten kommer. Sorterna som främst odlas är Honeoye, Rumba, Sonata, Salsa och Favori.

När säljs jordgubbar?

Tack vare ökad kunskap och ny teknik kan vi få svenska bär från maj till september, beroende på väder. Svenskodlade jordgubbar är begärliga och ger också betydligt mer betalt så det händer att fuskare packar om jordgubbarna så att utländska bär märks som svenska.

När började man odla jordgubbar i Sverige?

Jordgubben är resultatet av en korsning mellan flera sorters större smultron som gjordes i Frankrike i mitten av 1700-talet. I slutet av 1700-talet började man odla bäret i Sverige. Botaniskt sett är jordgubben inget bär utan en uppsvälld blombotten.

Hur fortplantar sig jordgubbar?

Jordgubbar skjuter långa revor ovan jord för att föröka sig. De stjäl energi från moderplantan, så ta för vana att skära av dem som inte ska vara till förökning. Spara bara någon reva från de kraftigaste moderplantorna och spara den närmaste bladrosetten som redan bildats.

Hur länge har jordgubbar funnits i Sverige?

I Sverige introducerades jordgubbar under senare hälften av 1700-talet.

Vad heter jordgubbar?

Namnet Jordgubbe Fragaria är benämningen på smultronsläktet. Efter en tid började de kallas parksmultron eftersom de odlades ibland i parkerna på herrgårdar och slott och skiljde sig från de vildväxande smultronen. Jämför engelskans strawberry för jordgubbe och wild strawberry för smultron.

Share this post