Blogga

Hur den psykiatriska varden bedrivits utifran ett historiskt perspektiv?

Hur den psykiatriska vården bedrivits utifrån ett historiskt perspektiv?

Resultat: På medeltiden ansågs sjukdomen som en förtrollning. Fram till 1800- talet var det prästen som behandlade de psykiskt sjuka. På 1800- talet kom de första centralhospitalen och det var diakonnisor som tog hand om patienterna. 1900- talet första hälft arbetade sjuksköterskorna i en ledande befattningar.

Varför stängdes mentalsjukhus?

Efter reformen Tusentals psykiskt sjuka får ingen vård och klarar sig inte i samhället. Många blir hemlösa och/eller missbrukare. De skulle lämna mentalsjukhusen och hjälpas till ett eget liv ute i samhället.

Hur behandlades sinnessjuka från medeltiden och fram till 1940 talet?

I äldre tider hanterades »dårar« eller sinnessjuka i Sverige på ett likartat sätt som andra utsatta och svaga grupper i samhället, till exempel fattiga, gamla och sjuka. Dessa kunde tas om hand i de så kallade helgeandshusen. På de medeltida hospitalen vårdades däremot särskilt de spetälska.

Vad var syftet med lobotomi?

Metoden, som fick stor spridning från slutet av 1930-talet, gick ut på att skära av nervbanor från pannloben till djupare liggande regioner i hjärnan som är centrum för känslolivet. Tanken var att ingreppet skulle dämpa ångest och oro, men många patienter blev istället helt apatiska.

Hur går en ECT behandling till?

Vad är ECT och när används det? Vid behandling leds en svag elektrisk ström mellan två elektroder som placeras på personens huvud. Den korta elektriska stimuleringen mot huvudet utlöser en kortvarig epileptisk aktivitet i hjärnan. På så sätt framkallas ett epileptiskt anfall under kontrollerade former.

Hur har den psykiatriska vården förändrats genom tiden?

Under 1960- och 1970-talet påbörjades en avveckling av mentalsjukhusen. Man ville få bort tvångsvården och att den psykiatriska vården skulle utgå utifrån frivillighetsprincipen. Ett tvivel kring mentalsjukhusen började spridas i Sverige och en successiv avveckling påbörjades.

Vad innebar sektorisering på 1970-talet?

Uppdelning av ansvaret för psykiatrisk verksamhet under 1970- och 80-talen på sådant sätt att olika psykiatriska team hade ansvar förvar sitt betjäningsområde på ca 50 000-70 000 invånare. I varje team ingick psykiatrer, psykologer, kuratorer, sjuksköterskor, skötare och sekreterare (en eller två av varje kategori).

Hur har synen på psykiska sjukdomar förändrats över tid?

Synen på mental ohälsa och människor med psykiska problem har skiftat kraftigt genom historien. Även när det gäller den vård och de behandlingsformer som samhället haft att erbjuda har variationen varit stor.

Vad gör en skötare på BUP?

Viktiga mål för verksamheten är att säkra upp runt våra ungdomar och familjer, genom samverkan med öppenvård, skola och socialtjänst. Vi möter dagligen patienter som har problem med ångest, depression, självskadebeteende, ätstörning, och ibland psykos och/eller missbruk.

Vad gör en skötare inom psykiatrin?

En stor del av arbetet går ut på att stödja patienterna så att de upptäcker och utvecklar sin egen förmåga att klara sin vardag genom samtal och genom att skötare och patient tillsammans gör vardagliga aktiviteter, t. ex. lagar mat, städar och motionerar tillsammans.

Share this post