Blogga

Vad ska man undvika vid gallsten?

Vad ska man undvika vid gallsten?

Var sparsam med fett vid tillagningen av maten, exempelvis genom att koka maten eller genom att tillaga den i lergryta, ugn eller mikrovågsugn. Tänk på att stekt, panerad och friterad mat innehåller mycket fett….Mat som ofta ger besvär är exempelvis:

  • rökt och stekt mat.
  • gurka, äpple och paprika.
  • ägg.

Är gallsten ärftligt?

Gallsten är vanligt förekommande. Det har en viss ärftlig koppling och risken ökar med åldern. Problem med gallan beror ofta på höga kolesterolnivåer, men personer med normala kolesterolnivåer kan också få besvär.

Kan gallsten fastna i en gallgång?

En gallsten kan också fastna i en gallgång och hindra att gallan kommer ut till tarmen. Det kan göra att du får en sorts gulsot. Vid gulsot får du ett eller flera av följande symtom: Huden och ögonvitorna blir gulaktiga.

Varför får du gallstensbesvär?

Gallstensbesvär kan bestå av flera symtom: Du får ont på ett skärande eller krampartat sätt under revbenen på höger sida. Smärtan kan också vara mer dov och ihållande. Det kan göra ont högt upp i magen vid mellangärdet. Smärtan strålar ut mot ryggen och höger skulderblad.

Hur behandlas gallstenar?

Behandling vid gallsten. Ibland upptäcks gallsten av en slump i vid en undersökning. Om de inte är till besvär så krävs ingen åtgärd. Gallstenar som ger symtom behandlas med smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel (NSAID) samt råd om livsstilsändringar.

När upptäcks gallsten av en slump?

Ibland upptäcks gallsten av en slump i vid en undersökning. Om de inte är till besvär så krävs ingen åtgärd. Gallstenar som ger symtom behandlas med smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel (NSAID) samt råd om livsstilsändringar. Stenarna kan undersökas med ultraljud eller magnetröntgen.

Share this post