Allmänning

Varfor far persiljan gula blad?

Varför får persiljan gula blad?

Inne kan det vara torrt luft och för lite ljus. Ute har det varit kallt den senaste tiden, kanske någon av detta kan vara förklaringen. Annars brukar det vara näringsbrist, särskilt kvävebrist, som orsakar gula blad.

Vad används Persiljerot till?

I en soppa är det gott att blanda persiljerot med andra rotfrukter och potatis. Och persiljeroten har under många år varit förvisad till just soppgrytan, trots att den smakar minst lika bra på andra sätt. Prova att ugnsbaka, steka, fritera eller ångkoka persiljerot, eller riv den fint – den kan nämligen också ätas rå.

Vad kan man ersätta Persiljerot med?

Rättika. Rättika ser ut som en vit morot och kan ätas rå.

  • Svartrot. Svartrot är en något glömd klassiker som lyfter din maträtt med sin milda och lätt sötaktiga smak som påminner lite om vit sparris.
  • Majrova. Majrova är en gammal nordisk kulturväxt som smakar riktigt gott.
  • Kålrabbi.
  • Jordärtskocka.
  • Persiljerot.
  • Vilken näring till persilja?

    Persilja behöver inte särskilt mycket skötsel ute i rabatten eller pallkragen, men det är bra att vattna om det är alltför torrt. I kruka behöver du vattna oftare, eftersom den torkar ut snabbare. Bästa läget för persilja är i solen eller i lätt skugga, växande i en näringsrik jord.

    Hur ser en rotpersilja ut?

    Persiljeroten påminner till utseendet om palsternacka, men där palsternackan är rundad högst upp vid blasten är persiljeroten tvärt avhuggen. Rotpersiljans rot har liknade form som moroten, men är vit. Palsternackan har även djupare fåror och är lite grövre uppbyggd.

    Är Persiljerot samma som pepparrot?

    Pepparrot är en ört som odlas för sin rot och används som krydda. Roten liknar palsternackan och persiljeroten men är inte konformad. Som kulturväxt har pepparroten en lång historia och odlingar av pepparrot är kända sedan medeltiden.

    Share this post