Blogga

Vad ar viktigt for att na en bra sakerhetskultur?

Vad är viktigt för att nå en bra säkerhetskultur?

Att ha gemensamma värderingar och attityder är minst lika viktigt som den fysiska säkerheten för att arbetsplatsen ska vara säker. Att ha en bra säkerhetskultur innebär att alla på arbetsplatsen är medvetna om de risker som finns och har både kunskap och vilja att minska dem.

Vad är en säker arbetsplats?

Säkerhetskultur kan beskrivas som de anställdas uppfattning om allmänna attityder, värderingar och vanor kring säkerhet på en viss arbetsplats. Säkerhetskulturen påverkas av hur medarbetarna uppfattar att säkerhet prioriteras och vilken betydelse säkerhet har i förhållande till andra värderingar och vanor.

Vad betyder det att en organisation har en god säkerhetskultur?

Säkerhetskulturen har alltså stor betydelse för hur man arbetar. Det som kännetecknar en god säkerhetskultur på en arbetsplats är att ledningen prioriterar och hanterar säkerhetsfrågor på alla nivåer i verksamheten och att de är en del av ”kulturen”.

Vem ansvarar för riskanalyser på en arbetsplats?

Arbetsgivaren har ansvaret för arbetsmiljön Arbetsgivaren ska genomföra alla åtgärder som behövs för att förhindra att arbetstagarna drabbas av olyckor eller sjukdom. Ett exempel på sådana generella åtgärder är att personalen har rätt utbildning och att det finns en riskbedömning.

Hur kan vi tillsammans och på bästa sätt skapa en säker arbetsplats?

För att skapa en hälsosam och säker arbetsplats gäller det att tekniken och den fysiska arbetsmiljön är utformad och anpassad efter användarna och man måste även ta hänsyn till det mänskliga beteendet. Arbetsmiljön påverkas naturligtvis även av hur man organiserar och leder verksamheten.

Vem utför riskanalys?

Vem ska göra riskbedömningen? Arbetsgivaren ansvarar för att riskbedömningar görs. Ofta är det bra att börja med att anställda tillsammans gör en egen riskbedömning av arbetet med kemiska produkter och ämnen som de arbetar med.

Share this post