Blogga

Vad raknas som Terrangmotorfordon?

Vad räknas som Terrängmotorfordon?

Ett terrängmotorfordon är ett motordrivet fordon som i huvudsak används för person- eller godstransport i terräng. Terrängmotorfordon delas in i terrängvagnar och terrängskotrar.

Får man skjutsa på alla skotrar?

Däremot finns det en regel som säger att du inte får ta någon passagerare alls på skotern eller i pulka när du korsar, eller av terrängförhållandena tvingas ut på allmän väg, eller när du kör på enskild väg som också används av allmänheten. Pulka eller kälke kan vara hemtillverkad.

Måste man ha Skoterkörkort?

Om du ska köra snöskoter behöver du ett förarbevis för snöskoter. Du som har ett körkort som du tog före den 1 januari 2000 (även om det senare varit återkallat) behöver inte ett sådant förarbevis.

Vilka fordon får du köra om du har ett B körkort?

B

  • Fordon med en totalvikt som inte överstiger 3 500 kg och som är konstruerade och tillverkade för att ta högst åtta passagerare utöver föraren.
  • Fordonskombinationer som består av en dragbil i kategori B och ett släpfordon med en totalvikt som inte överstiger 750 kg.

Vilka fordon får inte färdas i terräng eller vägar som är avstängda för trafik?

(5 kap 4 § Trafikförordningen) På dessa vägar får du inte köra fortare än 20 km/tim. Inte heller i terräng är det tillåtet att köra ett fordon om du är påverkad av alkohol eller andra stimulerande eller bedövande ämnen eller om du på grund av sjukdom eller av annan anledning inte kan köra på ett betryggande sätt.

Får man köra skoter på åker?

Allemansrätten ger alla i Sverige en möjlighet att vistas ute i naturen, men du måste visa hänsyn mot djur, växter, markägare och andra besökare. Grundregeln är att inte störa och inte förstöra. Att köra skoter i naturen ingår inte i allemansrätten.

Vad händer om man kör skoter utan förarbevis?

Om du framför en skoter utan ett sådant förarbevis gör du dig skyldig till olovlig körning (TBL 3 §). Brottet kräver dock uppsåt, men det är oftast du själv som ska utreda vilka fordon du får framföra med det körkort du har. Påföljden blir oftast böter.

Får man köra snöskoter utan körkort?

Du måste vara 16 år och ha förarbevis för att få köra snöskoter, om du inte tog körkort eller traktorkort före den 1 januari 2000. Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Då är högsta tillåtna hastighet 20 km/tim.

Får man ha Skidhjälm på skoter?

Vad gäller för passagerare på skotern? Och för den som sitter i en pulka? Även passagerare på skotern ska använda skyddshjälm. Passagerare som inte fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm.

Vad betyder eg Typgodk?

Typgodkännande är ett nationellt system för att bedöma och verifiera byggprodukters överensstämmelse med krav i svenska byggregler. Typgodkännande får bara utfärdas om produkten inte omfattas av en harmoniserad standard eller av en ETA, europeisk teknisk bedömning, utfärdad för produkten.

Vad är EG Typgodk?

EG-typgodkännande Ett EG-typgodkänt fordon är försett med en tillverkarskylt som innehåller fordonets godkännandenummer, till exempel e1*98/14*0004*01. Dessutom intygar tillverkaren att fordonet omfattas av ett EG-typgodkännande genom ett CoC (Certificate of Conformity).

Får man köra hjullastare på inhägnat område utan körkort?

För att köra en oregistrerad hjullastare måste du ha traktorkörkort. För att köra en registrerad hjullastare (maskinklass 1), behöver du B-körkort.

Får du köra motorredskap på allmän väg?

FÖRARKOMPETENS (körkort) Motorredskap klass II För att få framföra motorredskap klass II på väg, måste man ha körkort (från mopedkörkort, AM och uppåt) eller traktorkort. Samma krav gäller om det kopplas släp till detta fordon.

Share this post