Trendig

Vilka bestammelser galler for att en vara ska fa markas med Fairtrade?

Vilka bestämmelser gäller för att en vara ska få märkas med Fairtrade?

Fairtrades svarta produktmärkning För råvaror som bananer, kaffe, rosor, ris, honung och socker måste 100 procent av innehållet vara Fairtrade-certifierat för att varan ska få märkas. Om en honungsproducent till exempel blandar Fairtrade-certifierad honung med icke-certifierad honung, får den inte Fairtrade-märkas.

Varför handla Fairtrade?

Fairtrade bidrar till att producenter, genom utbildning och ökade ekonomiska resurser, kan minska sin klimat- och miljöpåverkan på olika sätt. Till exempel genom att tillämpa hållbara jordbruksmetoder, återplantera träd och hantera sitt avfall, minska användningen av bekämpningsmedel samt energi- och vattenresurser.

Vad bidrar du med när du som konsument väljer Fairtrade produkter?

förbättrade inkomster. förbättrade arbetsvillkor. en starkare röst i den internationella handel och större möjlighet att sälja sina varor på den globala marknaden. möjlighet att bygga välfungerande och demokratiska organisationer.

Vart kan man hitta Fairtrade märket?

Fairtrade-märkningen finns på flera olika varor i butik. Du kan köpa kläder av Fairtrade-certifierad bomull, en Fairtrade-banan eller en chokladkaka med vår ingrediensmärkning. Oavsett vilken Fairtrade-märkt vara du köper är du med och bidrar till en hållbar värld.

Vems är märkningen Fairtrade?

Fairtrade är en oberoende produktmärkning av varor som har producerats med respekt för mänskliga rättigheter. Märkningen baseras på ILO:s (International Labour Organization) konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet.

På vilka olika sätt skulle märkningar för rättvis handel kunna bidra till hållbar utveckling?

Det finns många olika internationella standarder för hållbart företagande. I nästan alla standarder finns regler som rör mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden, miljö och frågor kring korruption och skatteflykt. Eftersom hållbarhet handlar om allt detta måste företag jobba med alla delar samtidigt.

Vad betyder Fairtrade på svenska?

Fairtrade, tidigare Rättvisemärkt, eller Reilu Kauppa/Rejäl handel (i Finland) – är en produktmärkning av råvaror, främst livsmedel, som syftar till att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom genom rättvis handel.

https://www.youtube.com/watch?v=PLKTGWH398Q

Share this post