Trendig

Vad ar Chorioamnionit?

Vad är Chorioamnionit?

Infektion i fostervatten och fosterhinnor, sk chorioamnionit, är ofta symptomfri för modern men är en viktig orsak till för tidiga värkar, för tidig vattenavgång och efterföljande prematur födsel.

Vad är postpartum endometrit?

Infektion i livmodern är en av de vanligaste orsakerna till att få feber efter en förlossning. Med behandling brukar man känna sig bättre redan efter några dagar. Infektionen kallas även endometrit.

Varför får man Chorioamnionit?

Chorioamnionit debuterar vanligen efter vattenavgång. Viktigaste riskfaktorerna är långvarig vattenavgång, långdragen förlossning och många vaginalundersökningar (>5-6). Chorioamnionit kan även föregå och/eller vara orsak till vattenavgång eller värkar.

Vad är GBS infektion?

Grupp B-streptokocker eller GBS är en vanlig bakterie som många har i tarmen. Den kan sprida sig till underlivet och orsaka en urinvägsinfektion. Om du har GBS när du är gravid kan barnet smittas. Nyfödda barn kan bli allvarligt sjuka av GBS, men det är ovanligt.

Hur vet man att man har en infektion i kroppen?

Symtom vid infektion Om man känner sig hängig och sjuk – kanske har feber och värk – ja då kan en infektion vara på gång. Feber är det vanligaste symtomet på att kroppen drabbats av en infektion. Trötthet, yrsel, huvudvärk, utslag eller kräkningar förekommer också ofta.

Hur kan Endometrit förebyggas post partum?

Undvik mensskydd som du för in i slidan, som menskopp eller tamponger.

Vad är kronisk endometrit?

Endometrit orsakar inflammation i livmodern, utan synliga symtom i de flesta fall. Kronisk endometrit är en ihållande inflammation i livmoder slemhinnan orsakad av infektion i livmoderhålan främst av bakteriepatogener som inte kan identifieras med konventionella metoder.

Vad innebär GBS?

Grupp B-streptokocker (GBS) är en mycket viktig orsak till allvarlig sjukdom hos det nyfödda barnet. Allvarliga infektioner kan också uppträda hos personer med nedsatt immunförsvar.

Vad betyder hotande Fosterasfyxi?

Instrumentell förlossning (sugklocka eller tång): Förlossning med sugklocka är kopplat till asfyxi, men sambandet är ofta svårvärderat eftersom indikationen för ingreppet kan vara hotande fosterasfyxi. Fostert är då redan innan ingreppet utsatt för syrebrist, som sedan kan förstärkas av en instrumentell förlossning.

Share this post