Populära

Vilka regler galler for A-traktor?

Vilka regler gäller för A-traktor?

Det här gäller för A-traktorer

  • A-traktorns konstruktiva hastighet är högst 30 km/h.
  • För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I (ibland kallat moppekörkort), eller ett traktorkort.
  • Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort är den 16 år.

När får man EPA?

A-traktorer och EPA-traktorer För att få framföra en A-traktor måste du ha antingen bilkörkort, traktorkort, ha fyllt 15 år och ha AM-körkortsbehörighet.

Hur många får åka i en A-traktor?

Får det vara fler än två personer i EPA- eller A-traktor? Ja, om det inte utgör fara. Enligt Trafikförordningen SFS(1998:1276) 3 kap. 79§ får passagerare inte tas med i sådant antal eller placeras så att fara kan uppstå.

Vem får köra A-traktor?

Köra traktor från 15 år Kontakta vår kundtjänst för körkortsfrågor på 0771-81 81 81 om du vill ansöka om undantag. OBS! Körkort med behörighet AM (moped klass I) ger också rätt att köra traktor a. AM-körkort går att ta från och med 15 år.

Får en 15 åring äga en A-traktor?

Låter du din ungdom äga och/eller köra en A-traktor är du ansvarig för att den framförs på ett lagligt och ansvarsfullt sätt. A-traktorer är en ombyggd bil som man spärrat växlarna på. För att få framföra en A-traktor måste du ha antingen bilkörkort, traktorkort eller ha fyllt 15 år och ha AM-körkortsbehörighet.

Har du koll på reglerna för a-traktorer?

  • En A-traktor vara så ombyggd att dess högsta konstruktiva hastighet uppgår till högst 30 km/h på horisontell väg.
  • A-traktorns hastighet på lägsta växeln skall vara högst 10 km/h vid 2/3 av ursprungsmotorns maximala varvtal.

När kommer nya regler för A-traktor?

Den 15 juli 2020 ändrades kraven för A-traktorer A-traktorns högsta hastighet får fortfarande vara högst 30 km/h. Det innebär att du som berörd A-traktorägare inte längre behöver ansöka om dispens.

Får A-traktor ha bagagelucka?

Och nej, en A-traktor får inte ha öppningsbar bagagelucka. flaket ska vara så djupt som det går och man får ha täckt flak om du kan ta bort ”locket” utan verktyg, då räknas det som regnskydd. Man behöver dock inte flak om mer än 60% av tjänstevikten ligger på drivaxeln.

Share this post