Ny

Hur djupt ska vitloken sattas?

Hur djupt ska vitlöken sättas?

Dela utsädesvitlöken i klyftor och plantera varje klyfta 5-10 cm djupt med cirka 15 cm mellanrum. Den spetsiga sidan ska vara uppåt.

Hur mycket vitlök i en pallkrage?

Ca 1 liter Växa till en pallkrage där det ska växa vitlök är lagom. Jag brukar mylla ner gödslet lite i jordytan innan klyftorna hamnar där. Mitt motto är alltid att gödsla lite för mycket än lite för lite. Många odlare har generellt en tendens att gödsla våra grönsaker för dåligt.

Hur mycket vatten behöver vitlök?

Vitlök vill ha mycket näring. Se till att jorden är välgödslad innan du planterar. Vitlöken klarar nästan vilken kyla som helst men den klarar inte att stå i vatten. Jorden måste alltså vara väldränerad på djupet.

När är det dags att skörda vitlöken?

Skörda vitlök i juli-augusti Det varierar så klart mellan olika sorter och när man satt dem. Utvecklingstiden är ca 150 dagar. Generellt planterar man vitlök på senhösten och då brukar de vara skördeklara i mitten av juli-augusti.

Hur plantera vitlöksklyfta?

Odla vitlök – så gör du Tryck ner varje klyfta, med rotändan ner, cirka 5 centimeter ner i jorden med ett mellanrum på 10-15 centimeter. Fyll igen och vattna ordentligt. Vitlöken behöver ingen tillsyn förrän på våren igen. Vattna och följ plantans utveckling.

När är odlad vitlök klar?

När det är beror på sort – om det är en tidig eller sen vitlök. Men från cirka 10 juli kan du vara förberedd. Du vet att det är dags när blasten börjar torka/gulna i toppen. Om du väntar för länge så släpper skalet runt löken.

Hur vet man att vitlöken är färdig?

Hela vitlökar, med klyftor, skördas oftast i juli-augusti, beroende på sort. De är färdiga att skörda när en del av blasten blivit gul och tappar spänsten. Här har löken i en pallkrage kraschat och efter det har jag skördat.

När är vitlök färdig att skörda?

Det varierar så klart mellan olika sorter och när man satt dem. Utvecklingstiden är ca 150 dagar. Generellt planterar man vitlök på senhösten och då brukar de vara skördeklara i mitten av juli-augusti.

Share this post